Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șefa EPPO îl avertizează pe premierul croat, într-un mega-dosar de fraudă: 'Să se adreseze Curții Europene de Justiție!'

captura youtube
kovesi

Dacă cineva are îndoieli cu privire la competența procurorilor europeni, ar trebui să se adreseze Curții Europene de Justiție, transmite șefa Parchetului European, Laura Codruța Kövesi, într-un interviu recent. Laura Codruța Kövesi a devenit principalul subiect de dispute politice în cadrul campaniei electorale din Croația, totul din cauza unei anchete demarate de Parchetul European (EPPO) pe care îl conduce, relatează Euractiv.

„Nu există diferențe mari între statele membre UE când este vorba de tendința de a influența activitatea justiției”, a punctat șefa EPPO, într-un interviu pentru jurnaliștii de la proiectul Follow the Money.

Laura Codruța Kövesi: „Ori de câte ori este în joc independența EPPO, voi reacționa!”

„Acum avem o situație în Croația, în care anchetăm funcționari publici din Ministerul Culturii. Pe parcursul celor trei ani de operațiuni, biroul nostru din Croația a investigat mai mulți foști miniștri și, de asemenea, funcționari publici. Prim-ministrul croat [Andrej Plenković] a spus că acest caz nu este de competența noastră, că autoritățile naționale ar trebui să deschidă un dosar. Așa că am reacționat, spunând că sper că premierul nu încurajează autoritățile naționale să concureze cu EPPO. Personal, nu simt presiune pentru că m-am obișnuit cu asta. Dar ori de câte ori este în joc independența EPPO, voi reacționa: aceasta este o linie roșie pentru mine. Dacă cineva are îndoieli cu privire la competența noastră, ar trebui să se adreseze Curții Europene de Justiție”, a declarat Laura Codruța Kövesi.

De la ce a început? Cazul din Croația

Laura Codruța Kovesi a devenit principalul subiect de dispute politice în cadrul campaniei electorale din Croația, totul din cauza unei anchete demarate de Parchetul European (EPPO) pe care îl conduce, relatează Euractiv.

Noua dispută între EPPO și guvernul croat condus de Andrej Plenkovic are legătură cu așa-zisul „caz de la Facultatea de Geodezie”.

Ministrul croat al Culturii, Nina Obuljen Korzinek, a ordonat efectuarea de plăți în valoare de 2,5 milioane de euro destinate Facultății de Geodezie din Zagreb pentru cartografierea 3D a unor clădiri afectate de cutremurele care au lovit Croația la sfârșitul anului 2020. Plățile au fost făcute fără licitație publică, iar procurorii europeni afirmă că lucrările au fost supraevaluate de mai multe ori. EPPO a inculpat la finele anului trecut 29 de persoane și o companie sub suspiciunea de fraudă cu fonduri europene. Procurorii au descins la sediul ministerului culturii de la Zagreb la sfârșitul lunii ianuarie.

Însă guvernul lui Plenkovic afirmă că plățile făcute către Facultatea de Geodezie au provenit din fonduri ale statului croat, nu bani europeni. Plenkovic și Korzinek au subliniat recent din nou acest lucru. „A fost stabilit fără urmă de îndoială că nici măcar un singur cent din bugetul comun al UE nu a fost cheltuit sau plătit pentru proiectul de cartografiere 3D. Acest lucru ne spune că banii sunt din bugetul croat, ceea ce înseamnă că Uskok (n.r. parchetul anticorupție al Croației) este responsabil de caz”, a declarat Plenkovic.

Însă procurorii EPPO au declarat de mai multe ori în ultimele luni că au jurisdicție asupra acestui caz și că nu intenționează să renunțe la anchetă. Șefa EPPO, Laura Codruța Kovesi, a intervenit personal în dispută recent, afirmând într-un interviu difuzat de televiziunea croată N1 că este vorba de un caz clasic de „ridicare a unei perdele de fum”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.