Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şefa executivului din Hong Kong avertizează SUA împotriva oricărei ingerinţe

YouTube
hong kong

Şefa executivului din Hong Kong, Carrie Lam, a pus în gardă Washingtonul marţi împotriva oricărei ingerinţe în gestionarea crizei ce zguduie fosta colonie britanică, unde manifestanţii pro-democraţie au cerut Statelor Unite să crească presiunea asupra Beijingului, relatează France Presse potrivit Agerpres.

De trei luni, fosta colonie britanică este scena unor acţiuni şi manifestaţii aproape zilnice fără precedent de la retrocedarea din 1997, o provocare inedită pentru Beijing şi guvernul regiunii semiautonome.

Duminică, o mulţime s-a adunat în faţa consulatului Statelor Unite din Hong Kong pentru a cere Congresului american să aprobe un proiect de lege exprimând sprijinul faţă de mişcarea pro-democraţie.

Un astfel de text ar putea submina relaţiile comerciale privilegiate dintre Hong Kong şi Statele Unite, impunând controale autorităţilor din Hong Kong pentru a verifica dacă respectă legea fundamentală şi libertăţile unice ale acestei regiuni din sudul Chinei.

Carrie Lam, care şi-a atras furia manifestanţilor, a declarat marţi într-o conferinţă de presă că orice schimbare în relaţiile economice cu Washingtonul ar pune în pericol "interesele reciproce".

"Este extrem de inadecvat ca o ţară să se amestece în afacerile din Hong Kong", a declarat ea reporterilor. "Sper că nimeni din Hong Kong nu se va mobiliza pentru a cere SUA să adopte o astfel de lege", a adăugat ea.

Membri ai clasei politice americane, atât democraţi, cât şi republicani, şi-au exprimat sprijinul pentru protestatari.

Administraţia preşedintelui american Donald Trump, aflată în plin conflict comercial cu autorităţile chineze, a adoptat o poziţie mai pragmatică.

Donald Trump a cerut o soluţionare paşnică a crizei politice, amintind în acelaşi timp că China este cea care trebuie să gestioneze acest conflict.

Washingtonul a respins acuzaţiile Beijingului potrivit cărora Statele Unite îi sprijină pe manifestanţi. La rândul său, China a furnizat puţine dovezi în acest sens, cu excepţia declaraţiilor de susţinere ale unor personalităţi politice americane.

Manifestaţiile pro-democraţie au început în iunie pentru a respinge un proiect de lege controversat de extrădare către China. Anunţul surpriză făcut săptămâna trecută de Carrie Lam despre retragerea definitivă a acestui proiect nu pare să fi liniştit furia manifestanţilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.