Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şefii G20, apel către toate statele pentru a se rezolva criza refugiaţilor

rt.com
refugiati

G20 a făcut apel luni la ţări în ansamblul lor ''să-şi întărească ajutorul'' şi ''să coordoneze mai bine eforturile'' internaţionale pentru a aborda criza refugiaţilor şi pentru ''a împărţi sarcinile corespunzătoare'', potrivit comunicatului final al summitului de la Hangzhou, din China, relatează AFP. ''Facem apel la întărirea ajutorului umanitar în favoarea refugiaţilor (...) şi invităm toate statele, în funcţie de capacităţile proprii, să-şi intensifice ajutorul pentru organizaţiile internaţionale competente'', se afirmă în document.

G20, care reprezintă 85 % din bogăţia mondială, şi-a reiterat apelul pentru ''o mai bună coordonare a eforturilor la scară mondială'', în scopul de a aborda ''cauzele profunde ale crizei refugiaţilor'' şi de ''a împărţi sarcinile corespunzătoare'', se mai spune în comunicat. Potrivit unui înalt diplomat european, care s-a exprimat sub rezerva anonimatului, este vorba despre un angajament fără caracter de constrângere: ''Există o diferenţă între angajament şi concretizare (...), dar cel puţin aceasta figurează'' în declaraţia finală. ''Trebuie, desigur, să ţinem cont de faptul că este vorba de o problemă de suveranitate, nu este o obligaţie, dar împărţirea poverii financiare'' este pe masa discuţiilor.

Într-o primă reacţie, organizaţia Amnesty Internaţional nu a ezitat să califice drept ''ipocrit'' apelul liderilor. ''Se pare că unele ţări din G20 una spun în public şi alta în spatele uşilor închise'', a afirmat Amnesty. Războiul din Siria, care s-a soldat cu peste 290.000 de morţi, a determinat refugierea mai multor milioane de persoane începând din martie 2011, provocând un dezastru umanitar care a ajuns la porţile Europei. Duminică la Hangzhou, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a avertizat că în Europa capacităţile de primire a refugiaţilor sunt ''aproape de limitele lor'' şi a făcut apel la celelalte puteri din G20 ''să-şi asume partea de responsabilitate'', anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.