Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şefii Poliţiei Timiş şi primarul oraşului Recaş, încă 30 de zile în arest la domiciliu

DNA

Magistraţii Tribunalului Timiş au admis, miercuri seară, solicitarea DNA Timişoara de prelungire a măsurii arestului la domiciliu pentru încă 30 de zile decise împotriva inculpaţilor din lotul "IPJ", acuzaţi de abuz în serviciu şi de fapte de corupţie.

Comisar-şef Sorin Muntean (şef al Poliţiei Timiş la momentul comiterii faptelor), comisar-şef Florin Bolboş (adjunctul său) şi comisar-şef Marcel Crăciunescu (şef al Poliţiei Rutiere Timiş) şi primarului de Recaş, Pavel Teodor, vor rămâne în arest la domiciliu, mandatul de prelungire a acestei măsuri intrând în vigoare de vineri, 20 martie.

Avocaţii celor patru inculpaţi au încercat să obţină pentru clienţii lor doar măsura de punere a acestora sub control judiciar, dar completul de judecată a admis solicitarea procurorilor anticorupţie. Decizia poate fi atacată cu contestaţie la Curtea de Apel Timişoara.

În sarcina lor s-au reţinut mai multe infracţiuni: Sorin Muntean şi Florin Bolboş (cu atribuţii pe linia de muncă "rutieră") sunt acuzaţi de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, Marcel Crăciunescu este acuzat de săvârşirea a patru infracţiuni de luare de mită, Teodor Pavel este acuzat de instigare la uzurparea funcţiei, instigare la hărţuire şi instigare la abuz în serviciu.

În acelaşi dosar mai sunt părţi inculpaţii Marian Temu (şeful Poliţiei Recaş), acuzat de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, Adrian Berzescu (şeful Poliţiei Locale Recaş, funcţionar public aflat în subordinea primarului oraşului Recaş), acuzat de uzurparea funcţiei şi hărţuire.

În motivarea completului de judecată al Tribunalului Timiş, care a admis şi prima solicitare a procurorilor DNA de arestare preventivă pe numele infractorilor se arăta, printre altele, că "corupţia, atât cea la scară mică, cât şi cea politică, rămâne o problemă sistemică în România". "Aceste considerente sunt avute în vedere de instanţă la pronunţarea unei hotărâri de admitere a propunerii de arestare preventivă. (...) Reprezentanţi ai autorităţii locale, care confundă urbea ce trebuie să o servească cu un bun propriu; folosirea angajaţilor din subordine, respectiv poliţişti locali, în rezolvarea problemelor personale sau a vendetelor; lideri ai instituţiilor statului, în mod normal neaserviţi politic, implicaţi în activităţi politice sau susţinători ai oamenilor politici, faţă de care manifestă o obedienţă greu de descris; deturnarea activităţilor specifice muncii de poliţist în scopuri personale sau de susţinere a activităţilor politicienilor; toate acestea sunt fenomene generalizate la nivel naţional, fără ca, de cele mai multe ori, să fie cunoscute şi cu atât mai puţin sancţionate. (...). Tribunalul, prin judecătorul de drepturi şi libertăţi, apreciază că în cazul acestor persoane, dată fiind calitatea lor, răspunsul justiţiei trebuie să fie mult mai ferm. Chiar dacă, în această fază, judecătorul nu este chemat să cerceteze cauza pe fond, suspiciunea că inculpaţii au săvârşit infracţiunile pentru care sunt acuzaţi există şi este suficient de rezonabilă pentru a forma opinia magistratului în sensul admiterii propunerii de arestare (...)", se afirmă în motivare.

Alţi doi ofiţeri de la Poliţia Rutieră Timiş, respectiv Bledea Cosmin şi Gîrbaci Vasilică (acuzaţi de dare de mită pentru a fi avansaţi în funcţii), au fost puşi atunci sub control judiciar, la fel ca omul de afaceri Eugen Milutinovici.

Agerpres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.