Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şeful Comisiei de Buget: Acordul cu FMI, BM si CE este suspendat temporar

Comisie parlamentara

Presedintele Comisiei de Buget-finante-banci din Camera, deputatul PSD Viorel Stefan, a declarat, luni, ca acordul cu FMI, BM si CE este suspendat temporar, pâna se gasesc solutii la nivel de experti la problemele care nu au fost armonizate.

"Aceasta misiune (a FMI, n.r.) se va solda cu o nota a expertilor institutiilor financiare care îsi vor prezenta punctul de vedere în clar în legatura cu ce trebuie facut în aceste domenii, urmând ca la nivel de experti sa se pregateasca solutii care se vor armoniza în perioada urmatoare", a spus Viorel Stefan, dupa întrevederea dintre delegatia FMI, BM si CE cu deputatii membri ai Comisiei de Buget- finante-banci.

"Altfel spus, acordul în sine ramâne în vigoare, iar faptul ca nu se semneaza o scrisoare de intentie înseamna o suspendare temporara pâna când expertii Guvernului cu expertii institutiilor internationale se vor pune de acord asupra problemelor care nu au fost armonizate în interiorul acestei misiuni", a adaugat Viorel Stefan, potrivit Mediafax.

El a aratat ca acordul ramâne în aceeasi stare de suspendare de la jumatatea anului trecut, pâna se gasesc solutii.

Viorel Stefan a mai aratat ca reprezentantii institutiilor internationale solicita ca România sa revina la graficul la care s-a anagajat în privinta cresterii preturilor la gazele naturale si care a fost suspendat la jumatatea anului trecut.

"De fapt este un angajament mai vechi, nu este o noutate ceea ce solicita reprezentantii institutiilor internationale: revenirea la graficul la care România s-a angajat mai demult si care a fost suspendat de la jumatatea anului trecut. Ori este o decizie care presupune expertize mai ample si ar fi fost incorect ca acum sa se transeze aceste chestiuni doar din unicul interes de a avea o scrisoare de intentie", a mentionat deputatul PSD.

Guvernul nu a ajuns la un acord cu FMI si CE în actuala misiune de evaluare, cele doua institutii cerând cresterea abrupta a pretului la gaze pentru populatie si CET-uri din aprilie si restructurarea masiva a companiilor energetice Hunedoara si Oltenia, a anuntat premierul Victor Ponta.

El a precizat ca, în aceste conditii, nu va fi semnata o scrisoare de intentie si ca discutiile pe aceste doua puncte de divergenta  vor continua în aprilie, acordul ramânând însa în vigoare.

Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE) au cerut ca liberalizarea pretului la gaze sa fie aplicata din luna aprilie pentru populatie si centrale de energie termica (CET-uri), cu o crestere a pretului la gaze catalogata drept "abrupta" de catre seful Guvernului, de la 53,3 lei MWh la 62 lei MWh.

Executivul a respins aceasta solicitare, considerând-o nesustenabila, cu argumentul ca populatia si CET-urile nu pot suporta o astfel de crestere din aprilie, iar astfel s-ar acumula noi datorii.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.