Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şeful diplomaţiei europene îndeamnă la discuţii 'non-stop' la Viena pentru a face progrese în dosarul nuclear iranian

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a lansat un apel luni la discuţii "non-stop" la Viena pentru a realiza un progres deosebit în eforturile de a readuce Washingtonul în acordul nuclear iranian şi Teheranul la respectarea angajamentelor sale, notează AFP.

"Este vorba despre un proces diplomatic extrem de delicat şi intens. Îndrăznesc să spun că sunt optimist", a declarat Josep Borrell, coordonatorul comisiei comune privind acordul nuclear din 2015, după o reuniune a miniştrilor de externe ai UE la Bruxelles, potrivit agerpres.ro.

"Există o fereastră de oportunitate care va rămâne deschisă câteva săptămâni, până la sfârşitul lunii, dar este mult de lucru, timpul este limitat", a adăugat el.

Josep Borrell a spus că speră ca "negocierile să intre într-o fază non-stop la Viena".

"S-au făcut unele progrese moderate. Trebuie să avansăm treptat, deoarece este un proces sensibil", a subliniat el.

De la începutul lunii aprilie, în capitala Austriei au loc negocieri indirecte între Washington şi Teheran, iar ceilalţi semnatari ai acordului cu Iranul - Germania, China, Franţa, Marea Britanie, Rusia - joacă rolul de intermediari.

Obiectivul este de a găsi o modalitate de a reveni la acordul cunoscut prin acronimul său JCPOA, din care fostul preşedinte american Donald Trump a ieşit şi pe care succesorul său Joe Biden doreşte să îl relanseze. Pentru aceasta, Statele Unite şi Iranul trebuie să cadă de acord asupra ridicării sancţiunilor restabilite de Trump şi asupra angajamentului Teheranului de a respecta termenii acordului.

După decizia lui Donald Trump de a părăsi acordul şi de a impune sancţiuni, Iranul a început să abandoneze constrângerile impuse producţiei sale de material nuclear.

Diplomaţii speră la un rezultat înainte de alegerile prezidenţiale din Iran, programate la 18 iunie.

A patra rundă de negocieri s-a deschis vineri la Viena. Şeful delegaţiei iraniene la negocieri, viceministrul de externe Abbas Araghchi, a salutat o "energie nouă".

Iranul a declarat luni că ar putea prelungi un acord autorizând inspectorii ONU să supravegheze unele activităţi-cheie dacă discuţiile cu puterile mondiale privind programul său nuclear continuă "pe drumul cel bun".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.