Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şeful Federaţie Sindicatelor în Educaţie Spiru Haret: În ierarhia salarială suntem în pătrimea grilei de salarizare

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam școală sala de clasa

Preşedintele Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Ovidiu Nistor a precizat că sistemul de salarizare din România trebuie să fie în concordanţă cu sistemele de salarizare din celelalte state europene în privinţa educaţiei, însă ţara noastră este, în prezent, în pătrimea grilei de salarizare „În orice stat civilizat cadrele didactice au sistem de salarizare care pleacă de la jumătate, cum ar veni, se află în pătrimea aceea superioară”, a mai spus Nistor, potrivit news.ro.

„Greu să explici unei colege îngrijitoare care trăieşte cu un salariu de 1.800 lei net pe lună sau unui coleg debutant cu studii superioare care primeşte în jur de 2.180 lei net pe lună, bani din care trebuie să îşi deconteze şi naveta, şi atunci suma rămasă pentru a trăi de pe o zi pe alta este foarte mică. Este greu să îi explici că trebuie să mai aştepte ce? Viitoarea lege a salarizării, o lege pe care o discută ministrul Budăi cu reprezentanţii Băncii Mondiale pe la colţurile nu ştiu căror mese din Ministerul Muncii. O lege despre care nu ştim absolut nimic şi despre care nu se ştie când va fi aplicată, dar care din start, chiar dacă nu înseamnă tăieri de salarii, în niciun caz nu înseamnă creşteri de salarii. Şi asta în condiţiile în care există un angajament ferm al Ministerului Educaţiei vis a vis de salariul debutantului care ar trebui să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie. Crescând salariul debutantului la un astfel de nivel, categoric se modifică întreaga grilă de salarizare, astfel încât să ai o salarizare cu adevărat motivantă”, a declarat Marius Nistor, luni la Digi 24.

Acesta a adăugat că e normal ca prevederile privind salarizarea să se regăsească în proiectul legii învăţământului preuniversitar, cât şi în noua lege a salarizării.

„Cred că ar trebui să îi întrebaţi pe reprezentanţii partidelor politice care formează această coaliţie de ce şi-au schimbat punctul de vedere, de ce se merge pe varianta ca această prevedere să nu mai fie prinsă în proiectul legii învăţământului preuniversitar, ci doar în proiectul legii salarizării, de ce s-a ajuns la aşa ceva. Nu a existat acordul nostru pentru o astfel de schimbare de optică, chiar dacă nu era suficient ca prevederea să fie cuprinsă doar în proiectul legii învăţământului preuniversitar. Categoric ea trebuia să fie dublată de o prevedere corespunzătoare în proiectul legii salarizării, dar ridică un mare semn de întrebare vis a vis de disponibilitatea reală a guvernanţilor de a pune în aplicare aşa ceva”, a afirmat Nistor, întrebat ce s-a întâmplat cu prevederile pe care le-a prezentat ministrul Ligia Deca.

„Clar sistemul de salarizare din România trebuie să fie în concordanţă cu sistemele de salarizare din celelalte state europene în privinţa educaţiei. Noi în momentul de faţă în ierarhia salarială suntem în pătrimea grilei de salarizare, undeva jos în subsolul clasamentului. În orice stat civilizat cadrele didactice au sistem de salarizare care pleacă de la jumătate, cum ar veni, se află în pătrimea aceea superioară”, a completat şeful FSE „Spiru Haret”.

Întrebat care a fost răspunsul premierului Ciucă la problemele ridicate de sindicatele din educaţie, Marius Nistor a răspuns că „domnia sa a arătat toată disponibilitatea, dar ştiţi cum este, e vorba de încrederea pe care poţi să o ai în politicienii cu care suntem în contact în ziua de astăzi”.

„Nu sunt credibili. Nu avem nevoie de cuvinte frumoase. Cuvintele frumoase nu ţin de plata utilităţilor, în niciun caz. Cuvintele frumoase nu îţi asigură decontarea navetei pentru colegii noştri care fac naveta pentru a ajunge la locul de muncă. Aceasta este realitatea. Ne-am săturat de vorbe frumoase, nu avem nevoie de ajutor social din partea Guvernului. Avem nevoie de o politică clară, de o nouă arhitectură salarială care într-adevăr să transforme acest domeniu într-unul care să fie foarte atractiv”, a completat Nistor.

Chestionat dacă părinţii şi elevii le-au transmis că sunt alături de ei într-o posibilă grevă generală, Marius Nistor a replicat: „Nu am pretenţia ca părinţii şi elevii să fie alături de noi, dar trebuie să ne înţeleagă, pentru că şi noi suntem părinţi la rândul nostru”.

„Vom face tot ceea ce depinde de noi pentru ca ei să sufere cât mai puţin cu putinţă. Ne vom face datoria. Trebuie să înţeleagă până la urmă orice părinte şi orice reprezentant al societăţii civile – chiar dacă vom face grevă generală, dacă se va ajunge la grevă generală, asta nu înseamnă că elevii vor pierde ceva. Se poate decala sfârşitul de an, se pot decala nişte examene, dar trebuie să fim înţeleşi şi susţinuţi ca atare, pentru că în fond ce nedorim? Să avem o şcoală românească sănătoasă, şcoala să fie un mediu sigur pentru toţi cei care îşi desfăşoară activitatea în ea – pentru elevi şi angajaţii unităţii şcolare în cauză. Asta ne dorim şi dacă vrem să asigurăm un viitor acestei ţări, haideţi să facem tot ceea ce este posibil, să investim în educaţie pentru a ne ţine copiii acasă, pentru a le oferi un viitor aici şi pentru a reuşi poate să îi aduce înapoi pe toţi acei tineri care au plecat din această ţară şi de care avem atâta nevoie”, a completat el.

Sindicaliştii care fac parte din trei mari federaţii din Educaţie au demarat strângerea de semnături pentru declanşarea grevei generale, după ce Guvernul a anunţat că se plafonează cheltuielile de personal şi activităţile de formare profesională şi se accentuează deficitul de personal. În 25 şi 26 aprilie va fi pichetat sediul Guvernului, iar în 10 mai va avea loc un marş de protest.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.