Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şeful interimar al Pentagonului a decis să menţină portavionul USS Nimitz 'pe poziţie' la Golful Persic, din cauza unor ameninţări iraniene la adresa lui Trump

pool/epa
miller pentagon

Pentagonul a hotărât, până la urmă, după ce a ordonat cu doar câteva zile mai înainte întoarcerea acasă a portavionului USS Nimitz - ca o dovadă a unei dezescaladări - să lase portavionul pe poziţie la Golful Persic şi să nu-l cheme în Statele Unite, din cauza unor ”ameninţări” iraniene care-i vizează pe preşedintele în exerciţiu Donald Trump şi pe alţi oficiali americani de rang înalt, relatează AFP.

”Din cauza unor recente ameninţări proferate de către lideri iranieni la adresa preşedintelui Donald Trump şi altor oficiali din Guvernul american, eu am ordonat USS Nimitz să-şi înceteze redesfăşurarea”, a anunţat într-un comunicat, duminică seara (ora locală), secretarul american interimar în exerciţiu al Apărării Christopher Miller, potrivit news.ro.

Citește și: Situație alarmantă la nivel mondial! Oamenii de știință au intrat în panică: Vaccinurile anti-COVID-19 ar putea să nu funcționeze împotriva noului coronavirus sud-african

Portavionul ”va rămâne de-acum pe poziţie” la Golful Persic, a precizat el, subliniind că ”nimeni nu ar trebui să se îndoiască de hotărârea Statelor Unite ale Americii”.

Cu doar câteva zile mai înainte, Miller anunţa întoarcerea în ţară a USS Nimitz, care urma să se sosească ”direct” în Statele Unite, potrivit unui comunicat de la 31 decembrie.

Această decizie era prezentată drept un semnal al unei ”dezescaladări”, adresat Teheranului, cu scopul de a evita un conflict, potrivit unor oficiali americani citaţi de ziarul The New York Times (NYT).

USS Nimitz patrulează în apele Golfului Persic de la sfârşitul lui noiembrie, cu scopul de a proteja retragerea trupelor americane din Afganistan.

Şeful interimar al Pentagonului nu a precizat natura ameninţărilor pe care le-a evocat, în contextul în care tensiunile între Statele Unite şi Iran sunt foarte puternice, din cauza campaniei ”presiunii maxime” a administraţiei Trump vizând Iranul.

Comemorarea unui an de la asasinarea de către Statele Unite, într-un atac cu un avion american fără pilot, a generaluluiiranian Qassem Soleimani şi a ”locotenentului” său irakian a fost marcată duminică de manifestaţii antiamericane la Bgdad, la care au luat parte mii de susţinători şi paramilitari irakieni proiranieni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.