Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şeful ONU face un anunţ îngrijorător: Ce se întâmplă cu organizaţiile teroriste

Jihad ISIS

Organizaţia jihadistă Statul Islamic şi alte grupări extremiste 'se propagă precum un cancer' peste tot în lume, a avertizat vineri, la Geneva, secretarul general ONU, Ban Ki-moon, lansând un apel statelor lumii la 'o cooperare sporită' împotriva 'flagelului' terorismului, relatează AFP.

'ISIL (acronimul în limba engleză al SI - n.r.) şi toţi ceilalţi extremişti se propagă acum precum un cancer pretutindeni în lume', a afirmat secretarul general al ONU, cu ocazia Conferinţei internaţionale privind prevenirea extremismului violent, ce are loc la Geneva. 'Trebuie să punem prevenţia în prim-planul eforturilor noastre', a adăugat responsabilul ONU, subliniind că 'există dovezi ce arată că riposta de securitate şi militară nu poate fi singura responsabilă de un eşec în faţa acestui flagel'.

Cu prilejul conferinţei, la care au participat în jur de 30 de miniştri şi secretari de stat, Ban Ki-moon a adresat un apel statelor să instituie politici la nivel naţional bazate pe cele aproximativ 70 de recomandări din planul de acţiune împotriva extremismului violent, plan prezentat de Naţiunile Unite în luna ianuarie. Aceste recomandări - adesea destul de vagi sau uneori puse deja în aplicare în diferite ţări - propun de la acţiuni de luptă împotriva radicalizării tinerilor până la 'programe de readaptare' a străinilor înrolaţi în grupări jihadiste, sau înfiinţarea unei 'poliţii de proximitate'.

Totodată, liderii religioşi sunt chemaţi să predice toleranţa, iar furnizorii de internet, instrument foarte utilizat de propaganda extremistă, sunt 'invitaţi să sprijine iniţiativele de prevenţie'. Secretarul general al ONU a mai arătat că va înfiinţa 'un grup de acţiune la nivel înalt, care va mobiliza întreg sistemul Naţiunilor Unite' pentru transpunerea în practică a 'eforturilor' cerute de planul de acţiune, chemând statele la 'o cooperare internaţională sporită'.

La rândul său, ministrul elveţian de externe, Didier Burkhalter, copreşedinte al conferinţei, a subliniat că 'prevenirea extremismului violent constă în consolidarea promovării statului de drept, a drepturilor omului şi, în situaţii de conflict armat, a dreptului internaţional umanitar'. 'Trebuie să rămânem vigilenţi pentru ca lupta pe care o ducem împotriva terorismului să respecte libertatea de expresie, libertatea cetăţenilor', a estimat şi şeful diplomaţiei belgiene, Didier Reynders. 'Respectarea drepturilor omului nu este doar o modalitate eficace de luptă împotriva terorismului, ci şi una de a nu ceda în faţa teroriştilor, de a nu-i lăsa să câştige teren', a subliniat ministrul de externe belgian, în cadrul conferinţei de la Geneva, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.