Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şeful Statului Major francez se declară încântat de relația 'privilegiată' între armatele franceză şi americană

armata paris turnul eiffel

Armata franceză are o relaţie "de foarte mare apropiere" cu militarii americani, care recunosc eforturile sale de angajare în Africa, a dat asigurări joi şeful Statului Major francez, într-un context de puternice tensiuni între Washington şi aliaţii săi din cadrul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), informează Agerpres.

"Relaţia pe care o întreţinem cu americanii pe teren este una extrem de singulară, ea este cu adevărat una de o foarte mare apropiere", a subliniat generalul Francois Lecointre la postul de radio RTL.

"Armata franceză este astăzi prima armată a lumii libere după cea a SUA şi se bucură de recunoaşterea de către americani a nivelului său de competenţe, a angajamentului său foarte puternic în teatrele de operaţiuni pe plan extern", în special al celui din Africa, "în stare de devastare şi care îngrijorează mult", a subliniat el.

Vezi și: Noul ministru de externe britanic anticipează dezbateri tensionate în Parlamentul Marii Britanii cu privire la Brexit

Circa 4.000 de militari francezi luptă împotriva jihadiştilor în Sahel, în cadrul operaţiunii Barkhane. Parisul participă de asemenea, în cadrul coaliţiei internaţionale conduse de SUA, la lupta împotriva grupării Stat Islamic (SI) în Levant.

Aceste eforturi sunt "recunoscute" şi Franţa cunoaşte "o foarte mare fraternitate de arme cu americanii", a dat asigurări generalul francez.

Cu o zi înainte, la Bruxelles, preşedintele american Donald Trump i-a criticat pe aliaţii SUA din cadrul NATO, în special Germania, cerându-le să majoreze la 4% din PIB-ul ţărilor lor cheltuielile pentru apărare.

La rândul său, Franţa a votat în iunie o lege de programare militară ce prevede aproape 300 de miliarde de euro credite cumulate pentru apărare pentru perioada 2019-2025, pentru a atinge 2% din PIB în următorii şapte ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.