Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Seful UDMR acuza incalcarea drepturilor minoritatilor in Romania

Kelemen Hunor

Presedintele UDMR si candidat al formatiunii la prezidentiale - Kelemen Hunor - face o serie de acuze foarte grave privind nerespectarea drepturilor minoritatii maghiare in Romania. Acesta sustine ca o serie de legi nu sunt respectate, cum ar fi Legea Invatamantului si cea privind folosirea limbii materne in Justitie.

Kelemen Hunor a afirmat că "orice om dorește să își păstreze identitatea națională", iar când a fost întrebat dacă România încalcă aceste drepturi ale minorității maghiare, a răspuns: "De foarte multe ori încalcă, nu aplică legislația. Nu aplică Legea învățământului, în care scrie cum ar trebui să funcționeze Universitatea de Medicină și Farmacie de la Târgu Mureș. Conducerea Universității nu respectă legea. Nu sunt aplicate prevederile legislației în ceea ce privește folosirea limbii materne în Justiție. Că tot timpul se găsesc fel de fel de motive: că nu sunt bani de interpreți, traducători și așa mai departe".

Kelemen Hunor a adaugat ca, în timp ce "Legea învățământului nu este aplicată în totalitate de către UMF, este aplicată de Universitatea «Babeş-Bolyai» sau la Universitatea de Arte dinTârgu Mureș și nu s-a întâmplat nimic rău", informeaza Mediafax.

El a vrea impunerea unor sanctiuni severe institutiilor care nu aplica legile care garanteaza drepturile minoritatilor.

Kelemen Hunor considera de asemnea necesara modificarea Constitutiei. El sustine ca in forma sa actuala Constitutia nu permite aplicarea unor programe ale UDMR care privesc autonomia culturala si regionala.

"Noi vrem în interiorul statului român, respectând unitatea teritorială", a amintit Kelemen Hunor, referindu-se la intențiile autonomiste.

El a adăugat că UDMR va propune în viitor "un parteneriat interetnic" care să poată fi asumat de toate partidele parlamentare.

"Tot ce dorim pentru maghiari dorim și pentru români, de exemplu pentru românii din Serbia, din Valea Timocului, pentru care ar trebui să existe o preocupare mai intensă", a spus Kelemen Hunor, intr-o conferinta de presa.

Kelemen Hunor s-a aflat la Arad pentru a participa, luni după-amiază, la manifestări comemorative în Parcul Reconcilierii Româno-Ungare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.