Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Semnal de ALARMĂ în Biserica Catolică: Trebuie depus 'un efort major' pentru 'recatehizarea' catolicilor pentru Euharistie

vaticannews
papa francisc

Arhiepiscopul de San Francisco a declarat săptămâna trecută că trebuie depus „un efort major” pentru „recatehizarea” catolicilor cu privire la Euharistie și starea cerută pentru primirea Împărtășaniei. Într-un interviu difuzat joi la EWTN Pro-Life Weekly, Arhiepiscopul Salvatore Cordileone de San Francisco a spus că problema „coerenței euharistice” se aplică tuturor catolicilor, nu doar oficialităților publice catolice. Episcopii urmează să discute subiectul la viitoarea lor reuniune, din 16-18 iunie, și să voteze dacă vor începe sau nu elaborarea unui document de învățătură despre Euharistie, conform catholica.ro

În ceea ce privește starea cerută catolicilor pentru a primi Împărtășania – inclusiv de la politicienii care susțin public legislația permisivă cu privire la rele grave, cum ar fi avortul – „dezbatem acest lucru și îl discutăm de foarte mult timp, de cel puțin 20 de ani”, a spus Arhiepiscopul Cordileone pentru EWTN Pro-Life Weekly. „Îmi amintesc, ca nou Episcop, această problemă când a apărut – și conștientizarea faptului că problema este că oamenii noștri nu înțeleg ce înseamnă cu adevărat actul primirii Împărtășaniei, în acel sens al demnității de a primi Sfânta Împărtășanie”, a spus el. „Deci, cu siguranță, coerența euharistică se aplică fiecărui catolic”, a spus Mons. Cordileone. „Catolicii proeminenți în viața publică au o responsabilitate suplimentară, în ceea ce privește mărturia publică pe care o dau”, a adăugat el, „dar se aplică tuturor catolicilor. Deci, trebuie să facem un efort foarte important în recatehizarea poporului nostru pe acest subiect.”

La viitoarea lor reuniune virtuală, Episcopii americani urmează să delibereze și să voteze dacă vor începe elaborarea unui document privind coerența euharistică. Termenul „coerență euharistică”, folosit în documentul Aparecida din 2007 al Episcopilor din America Latină și Caraibe, se referă la „coerența dintre modul în care primim Sfânta Euharistie și modul în care ne trăim viața, că trebuie să fim în mod corespunzător dispuși să primim Euharistia”, a explicat Mons. Cordileone. Acel document, la a cărui redactare a contribuit pe atunci Cardinalul Jorge Mario Bergoglio, menționa, de asemenea, rolul oficialilor publici în apărarea sfințeniei vieții în probleme precum avortul și eutanasierea. Când oficialii catolici susțin aceste crime și alte „crime grave împotriva vieții și a familiei”, aceștia nu trebuie să se prezinte la Împărtășanie, au spus Episcopii la Aparecida.

Unii Episcopi, în frunte cu Cardinalul Blasé Cupich de Chicago, i-au scris Arhiepiscopului Gomez într-un efort de a întârzia discuțiile despre Euharistie ale Episcopilor americani. Gravitatea subiectului necesită o deliberare în persoană, a argumentat el. Mons. Gomez a răspuns într-o notă din 22 mai că punctul de pe ordinea de zi pentru a lua în considerare documentul despre Euharistie a fost aprobat de comitetul administrativ al Conferinței și va avea loc așa cum era planificat, la proxima reuniune. „Va fi o dezbatere”, a confirmat Mons. Cordileone. Dacă Episcopii vor merge înainte cu elaborarea unui document, Comitetul de Doctrină ar urma să scrie documentul, al cărui text complet va fi dezbătut și votat la reuniunea de toamnă a Episcopilor. „Mă aștept la un vot pentru a merge mai departe cu aceasta. Simt printre mulți Episcopi un sentiment de mai mare de urgență cu privire la această chestiune”, a spus Mons. Cordileone.

Un grup special de lucru a fost convocat de Conferința Episcopilor Americani după alegerea lui Joe Biden la președinție, în noiembrie. Una dintre recomandările grupului de lucru a fost un document de învățătură despre Euharistie, care atât să acopere învățăturile Bisericii cu privire la starea în general cerută pentru a primi Împărtășania, cât și să clarifice faptul că credincioșii catolicii din viața publică au o responsabilitate specială de a susține învățăturile Bisericii în public. Subiectul Împărtășaniei, în special pentru politicienii pro-avort, a fost discutat de Episcopi individual în ultimele câteva luni de la alegerea lui Joe Biden la președinție. Atât Biden, cât și președintele Camerei, Nancy Pelosi, catolici, au promovat politici contrare învățăturii Bisericii privind viața, căsătoria și sexualitatea, inclusiv sprijinirea avortului finanțat de contribuabili.

În 2004, Cardinalul Joseph Ratzinger i-a scris pe atunci Cardinalului Theodore McCarrick, spunând că un politician catolic care „face campanii și votează în mod constant pentru avortul permisiv și pentru legile eutanasiei” este angajat în „cooperare formală” la păcat grav. Într-un astfel de caz, „păstorul politicianului ar trebui să se întâlnească cu el, instruindu-l despre învățăturile Bisericii, informându-l că nu trebuie să se prezinte pentru Sfânta Împărtășanie până când nu va pune capăt situației obiective de păcat și avertizându-l că altfel i se va refuza Euharistia”, scria Cardinalul Ratzinger. El a adăugat că, dacă oficialul va persista în astfel de acțiuni și vine pentru a primi Împărtășania, „ministrul Sfintei Împărtășanii trebuie să refuze distribuirea acesteia”. Acea notă din 2004 a fost o aplicație a canonului 915 din Codul de Drept Canonic, care spune despre catolicii „perseverenți cu obstinație în păcat grav manifest (că) nu trebuie admiși la Sfânta Împărtășanie”.

În martie a.c., președintele Episcopilor americani, Arhiepiscopul Jose Gomez de Los Angeles, a scris Congregația Vaticanului pentru Doctrina Credinței, informând Congregația că Episcopii vor discuta un document despre coerența euharistică la întâlnirea lor de primăvară. Pe 7 mai, Cardinalul Luis Ladaria – prefectul Congregației – i-a răspuns Mons. Gomez într-o scrisoare, instruindu-i pe Episcopi ce trebuie să facă dacă vor emite vreo politică națională privind Împărtășania pentru oficialii catolici care sprijină legislația permisivă cu privire la rele grave, cum ar fi avortul. El a spus că nota Cardinalului Ratzinger din 2004 despre Împărtășanie poate fi folosită de Episcopi, dar numai în lumina notei Vaticanului din 2002 privind participarea catolică la politică și importanța protejării drepturilor ordinarilor în Bisericile lor locale. Cardinalul Ladaria a spus că Episcopii trebuie mai întâi să aibă un dialog „senin” între ei pentru a asigura unitatea cu privire la învățăturile Bisericii, înainte de a dialoga cu oficialității publice catolice.

Dialogul pe care Vaticanul l-a solicitat recent Episcopilor americani cu privire la coerența euharistică a avut loc deja, a declarat Arhiepiscopul Cordileone pentru EWTN Pro-Life Weekly. „Cardinalul Ladaria a dat Episcopilor sfaturi foarte rezonabile cu privire la faptul că trebuie să purtăm câteva conversații senine, să dialogăm despre acest lucru”, a spus el, adăugând: „facem aceasta de 20 de ani”. „El vorbește despre o a doua etapă a dialogului Episcopilor cu politicienii catolici. Acest lucru s-a întâmplat și în cazul Episcopilor individuali și al politicienilor individuali”, a spus Mons. Cordileone. „Deci am făcut ceea ce ne-a cerut el să facem.” Un document de învățătură al Conferinței despre Euharistie „nu este suficient” în sine pentru a se asigura faptul că credincioșii catolicii sunt bine catehizați, a spus el. „Dar tocmai din cauza confuziei, un document va ajuta la precizarea învățăturilor și pozițiilor Bisericii cu privire la aceste probleme și va fi incluziv”, a spus el. „Nu se va concentra doar asupra avortului, nici doar asupra politicienilor.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.