Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Semnal de ALARMĂ în Sudul Italiei. Mafia preia puterea din mâna autorităților centrale. În Sicilia bandele încep să controleze strada

La Stampa
sicilia mafia

Pe fondul măsurilor draconice privind stoparea infecțiilor cu noul tip de coronavirus luate de guvernul de la Roma a reapărut și dependența tot mai multor italieni de Mafia italiană. Organizația este foarte bine împământenită în zona de sud a peninsulei și în Sicilia, exact zonele mai puțin dezvoltate ale Italiei unde crima organizată dispune de foarte multe lichidități și a cărei rețele de ajutorare funcționează perfect.

Vezi și: Ion Cristoiu: Ceea ce face Ludovic Orban este o CRIMĂ! Se falsifică realitatea

Prevenirea revoltelor şi a jafurilor asupra magazinelor în aşa-numtul Mezzogiorno, regiunea subdezvoltată din sudul Italiei, a devenit prioritară pentru guvernul central, scrie Bloomberg preluat de news.ro Poliţia a fost mobilizată pe străzile capitalei Siciliei, Palermo, din cauză că bandele folosesc social media pentru a da atacuri la magazine. O companie care oferea servicii de feribot a oprit transportul către insulă, inclusiv aprovizionarea vitală cu alimente şi medicamente.

Pe măsură ce epidemia se extinde, oficialii sunt îngrijoraţi că mafia ar putea prelua controlul asupra regiunii. „Trebuie să acţionăm mai repede, mai mult decât rapid“, a declarat pentru „La Stampa“ primarul din Palermo, Leoluca orlando. „Stresul se poate transforma în violenţă“, a adăuggat acesta.

Sudul Italiei - la fel ca restul ţării - se confruntă cu criza noului coronavirus, însă o criză socială ameninţă, totodată, sudul peninsulei, mai sărac şi unde munca la negru acaparează o bună parte a economiei, iar o mare parte a populaţiei din regiunea Napoli nu mai beneficiază de ajutoare de la stat şi de măsuri de protecţie socială, relatează Euronews.

Citește și: Experții medicali trag semnalul de alarmă: coronavirusul este o epidemie de panică în masă

Primarul din Napoli, Luigi de Magistris, nu-şi face iluzii.

”Avem, de asemenea, milioane de şomeri, iar crima organizată are lichidităţi, nu aş spune egale cu ale statului, dar poate scoate bani mult mai repede”, a declarat el.

”Statul nu ne-a trimis însă banii de şomaj promişi, în timp ce crima organizată rezolvă problema în trei ore”, a avertizat el.

În Sicilia, poliţia a fost nevoită să păzească intrarea în supermarketuri, pentru a împiedica jafuri.

Fără vreun venit oficial, în contextul în care piaţa neagră s-a oprit, mulţi locuitori nu au nicio putere de cumpărare, iar în cazul în care izolarea se prelungeşte, au avertizat primarii mai multor oraşe din sud, pot izbucni violenţe şi chiar revolte.

Medici epidemiologi italieni şi chinezi spun că pentru a stopa răspândirea coronavirusului ar trebui identificaţi bolnavii acasă şi separaţi de familii.

Măsurile luate de Italia pentru a stopa răspândirea coronavirusului par să nu funcţioneze, de aceea ar trebui schimbată strategia prin crearea unor centre în care persoanele suspectate de infectare să fie separate de familiile lor, consideră profesorul de microbiologie Andrea Cristanti, de la Universitatea din Padova, transmite Reuters.

Locuitorii Italiei se află în izolare de aproape trei săptămâni, însă în ultimele trei zile numărul de noi infectări cu coronavirus s-a menţinut la 5.000-6.000 zilnic.

Cel mai negru bilanţ al epidemiei începute pe 21 februarie a fost consemnat vineri, cu 919 decese, urmat doar de scăderi foarte uşoare în următoarele două zile. Într-un interviu acordat luni postului Radio Capital, profesorul Crisanti, un reputat om de ştiinţă, a afirmat că multe dintre cazurile noi sunt probabil persoane care au fost contaminate de membri de familie acasă.

În opinia sa, în loc de a le spune bolnavilor cu simptome uşoare să se autoizoleze acasă, autorităţile ar fi trebuit să înfiinţeze centre pentru a-i separa de familiile lor, aşa cum s-a procedat în China. Profesorul Crisanti a ajutat la coordonarea răspunsului în regiunea Veneto, unde a fost introdusă testarea în masă la începutul epidemiei din Italia, în a doua jumătate a lunii februarie. Aceasta a ajutat la identificarea cazurilor şi limitarea contagiunii cu mult mai mult succes decât în regiunea vecină Lombardia, unde doar persoanele cu simptome severe au fost testate şi doar în spitale.

Crisanti a fost de părere că o abordare precum cea din Veneto ar trebui extinsă la nivel naţional. „Trebuie să fim mult mai agresivi în a identifica persoanele care sunt bolnave acasă“, a subliniat el.

„Trebuie să mergem la locuinţele lor, să-i testăm, să le testăm membrii de familie, prietenii şi vecinii, iar toţi cei testaţi pozitiv ar trebui preluaţi, dacă sunt într-o stare suficient de bună, în centre de cazare în afara domiciliilor lor“, a adăugat profesorul Cristanti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.