Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Semnal de alarmă tras de FACIAS: Statul asistă impasibil la problemele grave din învățământul românesc

FACIAS
FACIAS

Situația absolut dezastruoasă înregistrată în acest an, în ceea ce privește numărul elevilor înscriși pentru examenul de bacalaureat, ar trebui să reprezinte un moment zero pentru Educație și un punct de plecare nu doar pentru corectarea situației de acum, ci și pentru a construi fundația pentru un sistem educațional funcțional și coerent.

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) amintește că, în discursurile politicienilor din ultimii 30 de ani, Educația a fost mereu un pilon central, dar vorbele nu s-au transformat niciodată în fapte.

Astăzi avem o generație în care unul din patru elevi nu este înscris la examenul de bacalaureat. Fără a ne gândi la rata de promovare, plecăm din start cu un număr uriaș de elevi care nu vor da bacalaureatul în prima sesiune.

Nu, domnule ministru, nu pandemia este de vină pentru această situație, ci vina aparține exclusiv autorităților statului și celor care au condus timp de trei decenii destinele învățământului românesc. Nu trebuie să ne uităm la cifrele din anii trecuți, dar dacă vrem să o facem, atunci putem spune că în 2021, atunci când am avut lockdown și stare de urgență, procentul elevilor care nu s-au înscris la bacalaureat a fost sensibil mai mic decât anul acesta.

Simptomele le-am văzut de ani de zile, le știm, însă în continuăm să asistăm impasibili la un fenomen care ucide viitorul pentru zeci și sute de mii de tineri. Statul român nu face nimic concret pentru a corecta această situație, pentru a salva ce se poate salva și pentru a se asigura că viitorul copiilor și tinerilor din această țară nu este pus în pericol.

Educația este un drept universal al omului, un drept garantat prin Constituție. Și, cu toate acestea, ce face statul român pentru a se asigura că acest drept fundamental este respectat? Și astăzi suntem țara din UE cu cea mai mare rată a abandonului școlar.

Avem nevoie de măsuri concrete și rapide, pentru a ne asigura că o astfel de situație nu se va repeta. Ne exprimăm speranța că, măcar în ceasul al doisprezecelea, factorii de decizie vor avea înțelepciunea și inspirația de a acționa unitar, coordonat, pentru a evita un dezastru.

FACIAS, conform scopului statutar, dar și prin activitatea sa constantă din ultimii 14 ani, apără drepturile cetățenilor și urmărește asigurarea transparenței în funcționarea instituțiilor statului, ca principiu al democrației și statului de drept.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.