Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Semnal de alarmă tras de ONU - Multe ţări nu dispun încă de mijloacele necesare pentru a depista rapid noul coronavirus

ONU

Numeroase ţări nu dispun încă de echipament suficient pentru a depista rapid noul coronavirus, potrivit ONU, al cărui ajutor a fost solicitat de 200 de laboratoare din aproape 120 de state de la începutul pandemiei, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Unele laboratoare din anumite regiuni nu au echipamentul necesar', a explicat Giovanni Cattoli, şeful unuia dintre laboratoarele aparţinând ONU din Austria.

"Există o lipsă pe piaţa internaţională a unor componente, deoarece există o cerere ridicată la nivel mondial", a adăugat el.

Administrate de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), laboratoarele ONU sunt situate în Seibersdorf, la circa 40 km de Viena.

Acestea dezvoltă metoda de testare cel mai des folosită la nivel mondial, RT-PCR în timp real, ceea ce face posibilă stabilirea celui mai precis diagnostic posibil în doar câteva ore. Această tehnică este utilizată în prezent numai în laborator.

Însă numeroase ţări au încă nevoie de ajutor pentru a o implementa masiv. Substanţele necesare pentru realizarea testelor, "în special reactivi", continuă să facă obiectul "unei penurii critice" şi se depun toate eforturile pentru accelerarea achiziţiilor, căutându-se în acelaşi timp reactivi alternativi, a mai spus Cattoli.

Citește și: PROTEST Presa din Timișoara, scrisoare DESCHISĂ către Iohannis și Orban și către Parlament privind JIGNIRLE aduse de primarul Nicolae Robu jurnaliștilor .

În parteneriat cu Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), AIEA formează experţi din întreaga lume pentru a utiliza RT-PCR şi le furnizează echipamente. Agenţia a primit solicitări din partea a 119 state membre pentru a echipa 200 de laboratoare, a precizat Giovanni Cattoli.

Bosnia şi Herţegovina, Letonia, Muntenegru, Macedonia de Nord, Maroc, Nigeria, Burkina Faso, Kenya, Senegal, Togo, Lesoto, Iran, Liban, Malaezia, Filipine, Sri Lanka, Thailanda şi Peru au primit deja kituri finanţate de AIEA.

Pentru aceasta din urmă, există lecţii care trebuie învăţate din criza actuală. "Nu ar trebui să ne bazăm pe un singur tip de test, ci ar trebui să ne dotăm cu un portofoliu de teste şi reactivi, pentru a fi gata să avem un plan B şi, eventual, un plan C, pentru a răspunde eficient şi rapid" la o nouă pandemie, a mai spus Giovanni Cattoli.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.