Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Semnal de alarmă tras de spitalele private! NU mai iau în calcul să semneze contracte cu CNAS după OUG-ul pe sănătate. Hotoboc: 'Suntem îngrijorați'

Mediafax
spital filantropia

NU ia în calcul să nu mai semneze contracte anuale cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate care permit decontarea serviciilor medicale în privat patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private, care reprezintă cele mai cunoscute spitale și clinici private din România - Medlife, Sanador, Regina Maria, Polisano, Monza, Medicover, Ponderas, Synevo, după OUG dat de Gabinetul Orban privind liberalizarea serviciilor medicale.

Motivul nemulțumirii spitalelor și clinicilor private provine din faptul că li se interzice să perceapă coplată de la pacienți și că CNAS decontează serviciile medicale la valoarea lor din spitalele de stat, mai mică decât cea de la privat, aceasta nefiind calculată la valoarea reală, lucru recunoscut public inclusiv de ministrul Sănătății și de CNAS.

„Salutăm decizia de extindere a programelor naţionale şi în mediul privat, fără condiţia existenţei unui excedent de pacienţi în spitalele publice, fapt care poate fi realizat fără niciun cost suplimentar pentru pacient. În egală măsură, ne exprimăm îngrijorarea pentru prorogarea introducerii contribuţiei personale fără nicio consultare prealabilă. Furnizorii de servicii medicale private vor realiza în perioada următoare o analiză privind oportunitatea semnării contractului din acest an, fapt care va permite realizarea de servicii medicale în regim privat doar contra cost", afirmă Cristian Hotoboc, preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private, potrivit Hotnews.ro

Citește și: OFICIAL - Guvernul Orban a adoptat 25 de ordonanţe de urgenţă şi 31 de hotărâri de guvern într-o singură zi

De ce sunt nemulțumiți furnizorii de servicii medicale private:

Serviciile medicale nu sunt decontate de stat la valoarea reală. OUG adoptată acum două zile prevede că pacienții cronici și urgențele se pot trata gratuit la privat, iar serviciile vor fi decontate integral de stat, dar statul nu decontează în acest moment serviciile medicale la valoarea lor reală, ci la valoarea care este decontată acum în spitalele de stat, în cele mai multe cazuri de câteva ori mai mică decât la privat. Spitalele private nu au de unde să recupereze această diferență decât prin coplată, care este interzisă.

Aplicarea unei OUG adoptate anul trecut de fostul Guvern, care prevedea că orice serviciu medical poate fi decontat parțial de stat la spitale și clinici private (la valoarea decontată la stat), iar diferența este plătită de pacient (coplată) a fost prorogată de actualul Guvern până la 1 aprilie 2021.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.