Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Semnal de la Cotroceni: Klaus Iohannis a început un război indirect cu PSD și PNL

Inquam Photos / Octav Ganea
iohannis parlament

Președintele Klaus Iohannis a intrat în ultimul an de mandat, dar face un joc interesant. În ultima perioadă, președintele a sesizat la Curtea Constituțională mai multe legi adoptate în Parlament de către coaliția PSD-PNL, o coaliție construită cu ”binecuvântarea Cotroceniului”. În general, președintele sesizează o lege la CCR doar în momentul în care nu este de acord cu reglementarea Parlamentului.

Doar în ședința de miercuri, judecătorii CCR vor lua în discuție 3 sesizări ale președintelui Klaus Iohannis:

1. Curtea Constituţională a României (CCR) discută, miercuri, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis în legătură cu legea care prevede obligaţia comercianţilor care oferă servicii de alimentaţie publică de a obţine un acord de funcţionare de la Primăria în a cărei rază teritorială îşi desfăşoară activitatea.

Actul normativ vizează completarea Ordonanţei Guvernului 99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă şi a fost transmisă de Parlament şefului statului pe 21 octombrie.

Şeful statului arată în sesizare că, în forma iniţiatorilor, intervenţia legislativă viza crearea cadrului legal pentru existenţa unor case de marcat în incinta supermagazinelor şi/sau hipermagazinelor dedicate numai familiilor însoţite de copil/copii minori.

Iohannis menţionează că, prin amendamentele admise în Camera Deputaţilor, for decizional, legea a fost completată cu o serie de prevederi referitoare la acordul de funcţionare pentru desfăşurarea unor servicii de alimentaţie publică. Astfel, a fost definit acordul de funcţionare, au fost stabilite documentele în baza cărora acesta poate fi obţinut şi au fost introduse dispoziţii cu privire la suspendarea activităţii comerciantului şi la situaţiile în care se poate solicita anularea acordului de funcţionare.

Legea privind elevii din instituțiile de învățământ militar

2. Curtea Constituţională a României (CCR) dezbate, miercuri, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis asupra legii care prevede că studenţii instituţiilor de învăţământ superior militar ale MAI declaraţi inapţi pe parcursul studiilor universitare pot opta pentru continuarea cursurilor în aceeaşi instituţie, fiind şi exoneraţi de obligaţia de a restitui cheltuielile de şcolarizare.

Şeful statului a trimis, la începutul lunii noiembrie, Curţii Constituţionale o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru completarea Legii 80/1995 privind statutul cadrelor militare.

Legea privind regimul cetăților dacice din Munții Orăștiei

3. Curtea Constituţională a României ia în discuţie, miercuri, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis în legătură cu legea referitoare la regimul cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei.

Şeful a trimis marţi Curţii Constituţionale a României o sesizare de neconstituţionalitate asupra actului normativ pentru modificarea şi completarea Legii 23/2020 privind regimul juridic al Cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, care fac parte din Lista patrimoniului mondial UNESCO şi unele măsuri pentru protejarea acestora.

Actul normativ, care i-a fost transmis preşedintelui pe 14 octombrie în vederea promulgării, are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii 23/2020 privind regimul juridic al Cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, precum şi unele măsuri care vizează scoaterea din fondul forestier a terenurilor din zona de sit şi zona de protecţie a Cetăţilor dacice, procedura privind exproprierea unor terenuri aferente ansamblurilor şi siturilor istorice şi arheologice care fac parte din Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, respectiv preluarea în domeniul public judeţean a cetăţilor înscrise în inventarul domeniului public naţional.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.