Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Semnal de pace în Orientul Mijlociu - ANP reia legăturile cu Israelul

Operation World
Palestina

Autoritatea Naţională Palestiniană (ANP) a anunţat marţi că va restabili legăturile cu Israelul, după ce acestea au fost întrerupte ca urmare a planului israelian de anexare a unor părţi din Cisiordania, care a fost suspendat între-timp, informează dpa.

"Am primit un document din partea Israelului în care se angajează să respecte acordurile cu noi şi, prin urmare, anunţăm reluarea contactelor", a declarat prim-ministrul ANP Mohammad Shtayyeh, citat de presa locală.

Palestinienii urmează să reia cooperarea în materie de securitate cu Israelul şi să accepte impozitele pe venit din Israel, aşa cum se întâmpla până la întreruperea contactelor.

Citește și: Schimbare iminentă de trupe în PSD: Cel puțin 100 de deputați și 50 de senatori social-democrați nu sunt pe locuri eligibile pentru un nou mandat

În luna mai, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a rupt legăturile cu SUA şi Israel ca reacţie la un plan de anexare israelian, care a fost ulterior suspendat ca urmare a acordurilor de normalizare pe care statul evreu le-a semnat cu Bahrain şi Emiratele Arabe Unite în septembrie.

"În lumina apelurilor făcute de preşedintele Abbas cu privire la angajamentul Israelului faţă de acordurile bilaterale semnate ... relaţia cu Israelul va reveni la situaţia anterioară", a scris pe Twitter Hussein Al Sheik, şeful Autorităţii Generale pentru Afaceri Civile.

Preşedintele SUA Donald Trump, un susţinător fervent al premierului israelian Benjamin Netanyahu, a schimbat politica anti-colonizare a predecesorului său Barack Obama, declarând că SUA nu consideră ilegale aşezările israeliene din Cisiordania.

Diplomaţii israelieni şi palestinieni urmăresc acum cu atenţie să vadă dacă preşedintele-ales al SUA Joe Biden va reînvia puternica linie anti-aşezări a lui Barack Obama.

Mişcarea radicală islamistă Hamas, care guvernează în Fâşia Gaza,"a condamnat cu tărie" decizia ANP "de a reveni la relaţia cu ocupaţia sionistă criminală".

Într-o declaraţie, Hamas a descris această decizie ca pe o "înjunghiere pe la spate" a eforturilor de reconciliere între facţiunile rivale Hamas şi Fatah. Hamas-ul a cerut ANP să anuleze decizia şi, mai degrabă decât să se bazeze pe Joe Biden, să colaboreze cu el în vederea realizării unei "unităţi naţionale reale".

Neînţelegerile dintre palestinieni au început atunci când mişcarea Hamas a preluat conducerea în Fâşia Gaza în 2007.

Există discuţii despre organizarea de noi alegeri de la care se aşteaptă să conducă la reunirea celor două părţi ale teritoriilor palestiniene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.