Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Semnal foarte prost pentru Maia Sandu. Partidul Șor a câștigat alegerile din Găgăuzia

notka.md
Eugenia Guțul

Semnal foarte prost pentru Maia Sandu. Partidul Șor a câștigat alegerile din Găgăuzia

Eugenia Guțul va fi noul bașcan al Găgăuziei, potrivit datelor preliminare ale alegerilor desfășurate în UTA Găgăuzia. Ea a candidat din partea Partidului Șor condus de Ilan Șor. Interesant este că este exact partidul pentru care puterea de la a demarat procedurile de scoatere în afara legii sub acuzația de tentativă de răsurnare a ordinii constituționale.

Astfel, 27.805 alegători cu drept de vot au votat pentru candidatul Eugenia Guțul, iar pentru Grigori Uzun - 25.726, transmite Știri.md.

Rezultatele preliminare vor fi anunțate de către Comisia Electorală Centrală din Găgăuzia pe 15 mai, la ora 9.00.

Conform datelor finale publicate de Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei, pentru Evghenia Guțul au votat în primul tur – 26,47% din alegătorii prezenți la urne, în timp ce pentru candidatul susținut de PSRM, Grigorii Uzun – 26,40%.

Comisia din Găgăuzia a precizat că datele preliminare se bazează pe informaţiile furnizate verbal de birourile şi secţiile de votare.

La cel de-al doilea tur al alegerilor pentru funcţia de başcan al Găgăuziei, care s-a desfăşurat duminică, au participat 47.981 persoane, prezenţa la vot fiind de 54,56%. Pentru ca alegerea guvernatorului să aibă loc, cel puţin o treime dintre alegătorii incluşi pe listele electorale trebuie să participe la al doilea tur. Din acest punct de vedere, scrutinul ar fi valid.

Însă procurorii de la Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) verifică Comisia Electorală Centrală (CEC) a Găgăuziei, după ce deputata Marina Tauber, vicepreşedinte a Partidului „ŞOR” care este vizată însă de o măsură de arest la domiciliu, a fost înregistrată în calitate de reprezentantă a candidatului partidului la funcţia de başcan. ŞOR este bănuit că a corupt alegătorii pentru a o vota pe Evghenia Guţul şi că a încasat bani de la un grup criminal organizat.

Pe de altă parte, Curtea Constituţională trebuie să se pronunţe asupra unei sesizări privind scoaterea în afara legii a Partidului „ŞOR”.

Cabinetul de miniştri condus de fostul premier Natalia Gavriliţa a aprobat, la 9 noiembrie 2022, proiectul hotărârii de Guvern prin care Ministerul Justiţiei a propus verificarea constituţionalităţii Partidului „ŞOR”. Ministrul Justiţiei de atunci, Sergiu Litvinenco, declara că în sesizarea înaintată au fost prezentate suficiente argumente care denotă faptul că, prin toate activităţile de până atunci, formaţiunea politică ar fi acţionat în contradicţie cu principiile statului de drept şi ar pune în pericol suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova.

În reacţie, ŞOR a declarat la acea vreme că interzicerea formaţiunii ar însemna „lezarea drepturilor” alegătorilor care şi-au dat votul pentru Partidul „ŞOR”, precum şi un „atentat la pluralismul de opinie”.

Judecătorii Curţii Constituţionale urmează să se întrunească într-o nouă şedinţă luni, 15 mai, cu începere de la ora 10:00 pentru a examina această cerere.

Başcanul Găgăuziei este ales prin vot direct o dată la patru ani. Acesta devine automat membru al Guvernului.

Prezența la vot este de 54,56%, anunță Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei, la urnele de vot prezentându-se 47.981 de cetățeni cu drept de vot.

Comisia Electorală Centrală a R. Moldova (CEC) a acreditat patru persoane în calitate de observatori internaționali din partea National Democratic Institute for International Affairs, Washington, sucursala Chișinău, în vederea monitorizării turului doi al alegerilor guvernatorului (bașcanului) UTA Găgăuzia din 14 mai. În total, pentru acest scrutin, CEC a acreditat 79 de observatori internaționali.

Candidata Partidului „Șor”, Evghenia Guțul, și candidatul independent, susținut de Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Grigorii Uzun, au luptat în Turul II pentru funcția de bașcan al Autonomiei Găgăuze.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.