Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Semnalul dat de un greu UE: Revenirea lui Donald Trump la președinția SUA va face Uniunea mai puternică

wired.com
donald trump

Uniunea Europeană nu ar trebui să se teamă de o eventuală revenire a lui Donald Trump la Casa Albă, ci mai degrabă să profite de această oportunitate pentru a deveni mai puternică, a declarat marţi, la Strasbourg, premierul belgian Alexander De Croo, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, relatează agenţia Belga.

"Dacă 2024 ne aduce din nou "America First" (politica lui Trump prin care pune interesele americane mai presus de orice - n.r.), Europa va fi pe cont propriu mai mult ca niciodată", a declarat Alexander De Croo în faţa deputaţilor europeni.

"Nu trebuie să ne temem de această perspectivă. Trebuie să o valorificăm, aşezând Europa pe baze mai solide, mai puternice, mai suverane, mai autonome", a îndemnat el.

Alexander De Croo s-a exprimat la o zi după victoria lui Donald Trump în alegerile primare republicane din Iowa, care i-a consolidat statutul de favorit al republicanilor pentru alegerile prezidenţiale americane din noiembrie.

Revenirea lui Donald Trump la Casa Albă îi îngrijorează pe europeni, care se tem că fostul preşedinte american va tăia sprijinul Washingtonului pentru Ucraina, într-un moment în care şi UE are dificultăţi în a menţine ajutorul militar şi financiar acordat Kievului.

De asemenea, ei sunt îngrijoraţi de consecinţele acestei posibile reveniri asupra negocierilor privind lupta împotriva încălzirii globale şi viitorul Orientului Mijlociu, având în vedere legăturile strânse ale lui Donald Trump cu actualul premier israelian Benyamin Netanyahu, care nu este favorabil soluţiei a două state, preconizată de UE şi de actualul preşedinte american Joe Biden.

"2024 va fi un an crucial, cu o miză importantă pentru Europa şi pentru Occident, nu doar din cauza alegerilor pentru această adunare (parlamentul european - n.r.), ci şi pentru Congresul american şi preşedinţia Statelor Unite. Dacă 2024 ne va aduce "America pe primul loc", atunci va fi mai mult ca niciodată "Europa de una singură"", a declarat şeful guvernului belgian, la începutul discursului său în faţa Parlamentului European, cu ocazia prezentării programului preşedinţiei belgiene a Consiliului UE.

Belgia doreşte să contribuie la acest efort prin protejarea oamenilor, consolidarea economiei şi pregătirea viitorului comun, a adăugat el, citând trei priorităţi majore ale preşedinţiei belgiene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.