Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senat a respins propunerea conform căreia raportul de serviciu al unui funcţionar nu se mai suspendă la trimiterea sa în judecată

Inquam Photos / George Calin
Senatul Romaniei

Plenul Senatului a respins, luni, în calitate de primă Cameră sesizată, propunerea legislativă conform căreia raportul de serviciu pentru un funcţionar public nu se mai suspendă de drept la trimiterea sa în judecată. Întrunind 67 de voturi pentru şi 37 împotrivă, propunerea legislativă, care face parte din categoria legilor organice, nu a beneficiat de suficiente voturi favorabile pentru a fi adoptată.

Propunerea are ca obiect de reglementare abrogarea art. 94 alin. 1 lit. M din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, potrivit căruia raportul de serviciu se suspendă de drept atunci când s-a dispus trimiterea în judecată a funcţionarului public pentru săvârşirea unei infracţiuni contra umanităţii, contra statului sau contra autorităţilor, infracţiuni de corupţie şi de serviciu, infracţiuni care împiedică înfăptuirea justiţiei, infracţiuni de fals ori a unei infracţiuni săvârşite cu intenţie care ar face-o incompatibilă cu exercitarea funcţiei publice.

Răducu George Filipescu (PNL), iniţiator al proiectului, a anunţat, în debutul dezbaterilor din plen, că nu mai susţine propunerea legislativă, având în vedere că "nu corespunde liniei PNL". Senatorul UDMR Cseke Attila, iniţiator la rândul său, a reliefat că au existat numeroase cazuri în care instanţa judecătorească a decis achitarea funcţionarului public, fiind necesară plătirea salariilor pentru lunile în care persoana respectivă nu a putut lucra. "Până la urmă, prezumţia de nevinovăţie ţine din primul moment în care există o suspiciune până la (...) o hotărâre definitivă şi irevocabilă", a arătat el.

Sirma Caraman, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, a declarat că Guvernul susţine această iniţiativă legislativă, invocând în acest sens prezumţia de nevinovăţie. "Conform unui alt articol din legea 188, conducătorul instituţiei are posibilitatea ca, în cazul în care funcţionarul public poate influenţa cercetarea, să fie mutat într-un alt compartiment sau alt serviciu", a adăugat ea.

Senatorul PMP Traian Băsescu a recomandat ca iniţiativa legislativă să fie privită "cu echilibru", în contextul în care un funcţionar public "rămâne în aer" în momentul în care este trimis în judecată, fiindu-i întrerupte relaţiile de muncă cu instituţia. "Vă propun să analizăm posibilitatea ca un funcţionar public, care e altceva decât unul contractual, face parte din acea coloană vertebrală de stabilitate a statului, să fie tratat la fel cum sunt trataţi magistraţii şi militarii. Asta ar însemna ca prin lege, atunci când un funcţionar public este trimis în judecată, în mod automat să fie pus la dispoziţia şefului instituţiei, ceea ce i-ar da posibilitatea să-şi primească salariul, dar să primească alte însărcinări de la şeful instituţiei", a menţionat Băsescu.

Preşedintele de şedinţă, Claudiu Manda (PSD), a atras atenţia asupra faptului că termenul de adoptare tacită nu mai poate fi prelungit şi a adăugat că amendamentul poate fi susţinut la nivelul Camerei Deputaţilor. Florina Presadă (USR) a apreciat că această iniţiativă nu face decât să "ştirbească lupta anticorupţie". "Prezumţia de nevinovăţie, invocată în acest caz, este un principiu care operează în materia penală. O suspendare a raportului de serviciu este o măsură administrativă. Este absolut normal ca o instituţie, atunci când are un funcţionar public trimis în judecată pentru fapte de corupţie, acesta să poată fi îndepărtat de la locul faptei", a precizat ea.

Alina Gorghiu (PNL) a subliniat că propunerea nu a avut girul Partidului Naţional Liberal, fiind "o iniţiativă individuală". "Sunt peste 20 de decizii ale CCR care confirmă justeţea articolului care se doreşte a fi abrogat, pentru că are o menire, pe care ar trebui să o înţelegem, anume aceea de a proteja instituţiile publice şi de proteja funcţia publică. (...) Există şi o decizie a Curţii Europene a Drepturilor Omului care confirmă că măsura suspendării funcţionarului public, în momentul trimiterii în judecată, e conformă cu principiile CEDO", a menţionat ea.

Senatorul Şerban Nicolae (PSD) a făcut referire la directiva europeană nr. 343 din 2016, privind prezumţia de nevinovăţie. "Se cere prin această directivă ca autorităţile publice să nu facă niciun act, să nu emită niciun comunicat şi, în general, să nu facă nimic din ceea ce ar putea crea prezumţia de vinovăţie sau de confirmare a acuzaţiilor. În momentul în care persoana acuzată este suspendată, fie pe calea legii, fie pe cale administrativă, dincolo de dispoziţia instanţei de judecată, se creează prezumţia că este vinovată", a precizat senatorul PSD, conform Agerpres. Propunerea a fost iniţiată de senatorii Mircea Cazan şi Răducu-George Filipescu (PNL), Cseke Attila (UDMR) şi Eugen Teodorovici (PSD).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.