Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatul a decis: Urmează cea mai mare declasificare din ultimii ani! Documente întinse pe durata a jumătate de secol

top secret

Senatul a adoptat, luni, o inițiativă care prevede declasificarea informațiile cuprinse în documentele Consiliului de Miniștri, Consiliului de Cabinet sau Consiliului de Stat în perioada 1938-1989, depozitate la Arhivele Naționale ale României sau la SGG cu privire la comunitățile evreiești.

Scopul inițiativei este de a studia istoria comunităților evreiești din România, scrie mediafax.ro.

Citește și: Atac de ultim moment al lui Traian Băsescu la adresa lui Mihai Gâdea și Mircea Badea: ‘Rupeți-vă în direct hainele de pe voi’

Propunerea legislativă privind unele măsuri pentru studierea istoriei comunităţilor evreieşti din România a fost adoptată de Senat, în unanimitate, cu 97 de voturi „pentru”.

„Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare declasificarea informațiilor cuprinse în documentele adoptate, primite, realizate sau transmise de Consiliul de Miniștri, Consiliul de Cabinet sau Consiliul de Stat în perioada 1938-1989, depozitate la Arhivele Naționale ale României și în arhiva Secretariatului General al Guvernului cu privire comunitățile evreiești și viața comunitară evreiască în toate formele acesteia, în vederea studierii istoriei comunităților evreiești din România. Astfel, deținătorii acestor documente și cei care dețin copii ale acestora au obligația de a lua măsuri în vederea suprimării marcajelor de clasificare și scoaterea informațiilor de sub incidența reglementărilor protective prevăzute de lege”, potrivit proiectului legislativ.

Citește și: Rareș Bogdan trage un semnal de alarmă, după demisia momentului!

Inițiatorii propunerii legislative sunt doi deputați, respectiv social democratul Daniel Căprar și deputatul FCER (minorități) Silviu Vexler.

Potrivit acestora, „propunerea legislativă elimină restricțiile specifice regimurilor dictatoriale privind accesul la informațiile de interes pentru cetățenii Statului român și asigură buna desfășurare a activităților instituțiilor componente ale acestuia. Declasificarea infromațiilor privind comunitățile evreiești și viața comunitară evreiască în toate formele acesteia, Cultul Mozaic, respectiv organizațiile, societățile, asociațiile, așezămintele, fundațiile evreiești/israelite/mozaice este necesară întrucât divulgarea acestora nu aduce prejudicii siguranței naționale, apărării țării, ordinii publice ori intereselor persoanelor de drept public sau privat deținătoare. În raport cu realitățile politice, sociale și legislative din prezent, măsurile de protecție menținute în prezent nu mai sunt necesare”.

Citește și: Victor Ponta dă de beton Guvernul Viorica Dăncilă! Izbucnire fără precedent

Comisia pentru drepturile omului, egalitate de şanse, culte şi minorităţi a dat raport de admitere inițiativei legislative.

Senatul a adoptat inițiativa legislativă în calitate de primă Cameră sesizată, Camera Deputaților fiind decizională.

Citește și: Atac de ultim moment al lui Traian Băsescu la adresa lui Mihai Gâdea și Mircea Badea: ‘Rupeți-vă în direct hainele de pe voi’

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.