Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senat: Grila de salarizare a funcţionarilor ANAF, modificată

antena3.ro
anaf

Comisia de muncă a Senatului a rectificat joi, în propunerea legislativă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, schema de salarizare a funcţionarilor publici din cadrul ANAF, noua grilă fiind similară celei a funcţionarilor din administraţia centrală. Cei cu funcţii de conducere în Agenţia Naţională de Administrare Fiscală vor primi salarii cuprinse între 8.247 şi 12.459 de lei, faţă de 5.966 şi 8.072 cât era prevăzut în forma iniţială a propunerii legislative, iar cei cu funcţii de execuţie vor primi între 3.610 şi 6.844 de lei, faţă de 3.610 şi 5.008 lei în grila iniţial propusă.

Reprezentantul Ministerului Finanţelor Publice a acceptat că este vorba de "o eroare într-adevăr materială, pentru că prin statutul specific (funcţionarii ANAF - n.r.) au salarizare similară cu Ministerul Finanţelor". "Nici impact suplimentar nu ar fi, pentru că practic a-i duce pe această anexă nu ar face decât să le menţină salariile actuale", a spus reprezentantul MFP.

Vicepreşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe, Mariana Manea, a afirmat că în calitate de inspector ANAF face controale la multinaţionale şi are un salariu de 4.000 de lei, despre care îi e "ruşine" să vorbească. "Se face o discriminare. Este vorba de organe specializate ale statului, este vorba de 22.000 de oameni. La o parte dintre ei le scade salariul. La inspectorul vamal îi scade salariul cu 1.500 de lei. (...) Un funcţionar public din ANAF nu are voie să facă nimic, absolut nimic, niciun venit. Eu sunt expert, auditor şi consultant. Majoritatea colegilor din structurile ANAF sunt experţi, auditori şi consultanţi, dar inactivi. Nu au voie să desfăşoare niciun fel de activitate. După 20 de ani în ANAF am 4.000 de lei. (...) Când m-am uitat la sporurile altor colegi, mi-a venit rău. Noi nu avem niciun spor, nimeni din ANAF. (...) Este ruşine. Nu vom colecta, pentru că şi eu şi colegii mei ne vom reorienta în alte structuri unde salariile acum au crescut cu 200%", a spus Mariana Manea.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a replicat: "Un singur răspuns foarte scurt aş vrea să îi dau doamnei de la ANAF căreia i-a fost ruşine cu salariul de 4.000 de lei. Să ştiţi că eu atât aveam ca primar şi conduceam al cincilea oraş din România. Iar angajaţii mei aveau în jur de 2.000 de lei, cei care făceau aceeaşi muncă de colectare a taxelor şi de fiecare dată când era perioada de colectare a taxelor, între ianuarie şi martie, rămâneam fără angajaţi la ghişeu, pentru că atunci se dădea drumul la angajări în ANAF şi plecau toţi la ANAF. Normal, pentru că erau salarii mai bune".

Comisia de muncă a mai stabilit că "funcţionarii publici din serviciile deconcentrate ale instituţiilor din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale şi Ministerului Mediului beneficiază de un spor pentru complexitatea muncii de 15% din salariul de bază". Un alt spor de 10% din salariul de bază a fost acordat personalului de specialitate implicat în finalizarea procesului legislativ din cadrul Secretariatului General al Guvernului, aparatului de lucru al Parlamentului şi Preşedinţiei, Consiliului Legislativ, conform Agerpres.

De asemenea, personalul ANI care are acces la documente şi informaţii clasificate beneficiază de un spor de până la 15% din salariul de bază.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.