Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senator PNL: Este suficientă avizarea noilor miniştri în comisii, nu mai trebuie să treacă şi prin plen

Crin Antonescu

El apreciază de asemenea că soluţia la problema de incompatibilitate în cazul Klaus Iohannis ar fi "suspendarea pe o perioadă limitată de timp din funcţia de primar al Sibiului".

Care e soluţia juridică cea mai potrivită în cazul primarului Sibiului, Klaus Iohannis, propus pentru posturile de vicepremier şi ministru de Interne? "Speculez, pentru că n-am stat să aprofundez, că o suspendare pe o perioadă limitată de timp din funcţia de primar ar crea cadrul constituţional şi legal fără probleme", spune Ioan Ghişe.

El afirmă că "la un moment dat, după ce este determinată condiţia constituţională şi se găseşte formula legală, se face o opţiune, pentru ambele funcţii, în situaţia în care suspendarea este posibilă, pe o perioadă limitată de timp sau opţiunea pentru una dintre funcţii, în situaţia în care o astfel de soluţie constituţională şi legală nu ar fi găsită".

Ioan Ghişe precizează, la rfi.ro, că "soluţia este în textul Constituţiei şi al legii administraţiei locale şi statutul aleşilor locali. Aici trebuie coroborate trei acte normative şi din coroborarea lor se găseşte soluţia legală".

Ioan Ghişe e de părere că noii miniştri propuşi de PNL trebuie să fie avizaţi de comisiile parlamentare: "Personal, cred că este bine şi corect ca miniştrii propuşi să treacă prin audiere în cadrul comisiilor parlamentare. De ce? Pentru că în Constituţie este menţionat că Guvernul se află sub control parlamentar, aşadar schimbările de miniştri trebuie cel puţin prin comisiile parlamentare să fie validate. Asta e opinia mea".

Senatorul liberal crede că pentru votul în plen "este o problemă de constituţionalitate. Se spune că echipa guvernamentală este solidară. Or nu pot să votez din nou tot Guvernul pentru că se schimbă patru miniştri. Dar audierea miniştrilor în cadrul comisiilor de specialitate, cu aviz pentru fiecare ministru în parte este necesară, pentru că dacă de exemplu, să spunem, unul dintre miniştri nu ar fi avizat favorabil de către comisiile de specialitate, atunci sigur că cei care l-au propus, partidul în particular şi respectiv premierul trebuie să fie de acord cu înlocuirea respectivei persoane".

"În opinia mea, nu se modifică structura, pentru că funcţia de vicepremier, care este funcţie mixtă, să zicem, politică şi guvernamentală, aparţine aceluiaşi partid. Nu se schimbă partidul sau componenţa partinică a Guvernului, ci doar persoanele în funcţii. Şi atunci nu e vorba de ceea ce generic se spunea schimbarea structurală a componentei de guvernare din punct de vedere politic", precizează el.

În opinia lui Ioan Ghişe, "este suficientă o astfel de audiere a miniştrilor sau candidaţilor propuşi pentru funcţiile de miniştri, respectiv validarea lor prin avizare. Nu este nevoie să reînvesteşti Guvernul, pentru că nu se schimbă structura politică a Guvernului, se schimbă doar patru persoane din garnitura de miniştri".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.