Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatorul Adrian Wiener (USR) susţine includerea opiniei ştiinţifice în emisiunile radio şi TV pe teme medicale

trusa medicala

Un articol din Legea Audiovizualului ar putea fi modificat printr-un proiect legislativ iniţiat de cinci parlamentari USR, astfel încât în cadrul unei emisiuni sau al unui program pe teme de sănătate să fie inclusă şi opinia unui medic specialist cu experienţă în subiectul abordat, a informat vineri senatorul arădean Adrian Wiener (USR), preluat de Agerpres.

"Din motive de sănătate publică şi pentru a asigura informarea obiectivă a publicului, în cadrul unei emisiuni sau al unui program care abordează teme privind sănătatea, radiodifuzorii au obligaţia de a face distincţia clară între opinii şi fapte, de a încuraja prezentarea argumentelor medicale bazate pe dovezi şi de a include în conţinutul emisiunii sau al programului opinia unui medic specialist cu experienţă în tema abordată", se arată într-un comunicat al USR Arad, remis Agerpres.

În opinia senatorului Adrian Wiener, obiectivitatea unui program audiovizual care abordează probleme de sănătate trebuie consolidată de un consens validat ştiinţific.

"Omisiunea unei perspective importante - consensul ştiinţific - asupra unei probleme precum vaccinarea va afecta imparţialitatea programului audiovizual şi, mai grav, poate duce la pierderea de vieţi. Imparţialitatea unui program radio sau tv nu constă în includerea unei game largi de perspective sau opinii în proporţii egale fără ponderarea acestora, conform ghidului editorial al BBC. Acestea ar genera un echilibru fals. Când este vorba de sănătatea românilor, opinia minoritară, necalificată, nu trebuie să aibă o pondere egală cu consensul validat ştiinţific", susţine senatorul, citat în comunicatul de presă al USR Arad.

Potrivit acestuia, în România există programe radio şi tv care uneori "devin platforme de comunicare pentru persoane necalificate şi fără pregătire de specialitate care, din interese financiare sau din pură ignoranţă, contestă fapte dovedite ştiinţific, punând astfel în pericol sănătatea publică prin dezinformare, răspândire de ştiri false şi autoatribuire abuzivă a unor competenţe profesionale inexistente".

Senatorul USR a exemplificat cu felul în care au fost comunicate informaţiile despre vaccinare, menţionând că deşi Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine că vaccinarea salvează anual peste trei milioane de vieţi, unii părinţi ar refuza imunizarea copiilor "din cauza mesajelor antivaccinare din mass-media", se mai arată în comunicat.

Proiectul legislativ care vizează modificarea articolului 26 din Legea Audiovizualului nr. 504/2002 a fost iniţiat de parlamentarii USR Tudor Pop, Emanuel Ungureanu, Adrian Wiener, Cristian Ghinea şi Dan Barna.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.