DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Senatorul Angel Tîlvăr: Apartenența la NATO e o decizie cu o susținere masivă din partea românilor

Andrei Tîlvăr

Zilele acestea, în toate cancelariile europene și trans-atlantice, au avut loc dezbateri intense și cuprinzătoare privind situația tensionată de la granița dintre Ucraina și Rusia. Întâlniri, în diferite formate, dar și bilaterale, au avut loc în ultima perioadă, toate cu scopul de a evalua corect posibilele scenarii de acțiune în cazul în care lucrurile ar putea degenera.

În acest context de securitate în Flancul Estic al NATO și în regiunea Mării Negre, diplomația europeană și NATO, prin mecanismele democratice, parlamentare și politice, face eforturi considerabile pentru a evita escaladarea tensiunilor într-un conflict care să destabilizeze regiunea.

România a investit susținut în securitatea sa, îndeplinind condițiile de înzestrare și celelalte angajamente, în conformitate cu obligațiile sale de aliat, dar situațiile excepționale implică activarea mecanismelor necesare de cooperare și solidaritate, cu scopul de a spori într-un timp scurt, capacitățile interne, din perspectivă preventivă, cu sprijinul forțelor aliate, în conformitate cu caracterul profund defensiv al NATO.

Tocmai de aceea, principalii parteneri strategici, Statele Unite ale Americii, prin președintele Joseph Biden, dar și Franța prin vocea președintelui Emmanuel Macron, au dat asigurări ferme și acționează în această perioadă prin alocarea de resurse logistice. Acest lucru evidențiază și un efort politico-diplomatic făcut de România pentru consolidarea capacității de apărare a flancului Estic al NATO, inclusiv pe teritoriul țării noastre.
Pentru noi, apartenența la NATO și la Uniunea Europeană, reprezintă elemente esențiale de stabilitate și securitate și, din acest punct de vedere, există o susținere masivă, atât din partea cetățenilor, dar și din partea majorității politicienilor români.

Este fără dubiu că puterile aliate se află acum într-un adevărat test de solidaritate și unitate, pe care îl vor trece, în care rolul unui parteneriat transatlantic solid, bazat pe principii, valori și obiective comune rămâne esențial. Diplomația, în ansamblul ei, este mobilizată pentru detensionarea situației, iar concluziile la care se va ajunge în cadrul întâlnirii de astăzi, 21 ianuarie 2022, la Geneva, între secretarul de stat american, Antony Blinken și ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, vor reprezenta un punct de reper fundamental pentru gestionarea evoluțiilor viitoare.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.