Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatorul Angel Tîlvăr: Guvernul trebuie să găsească urgent soluții pentru creșterea puterii de cumpărare

angel tilvar
senatorul Angel Tilvar

În condițiile creșterii aberante a facturilor la energie electrică și gaze naturale, dar și ca urmare a inflației galopante din anul 2021, puterea de cumpărare a românilor scade susținut, cu efecte dramatice asupra nivelului de trai și al calității vieții.

Cu câteva luni în urmă, Oficiul European de Statistică, Eurostat, constata că, în România, riscul de sărăcie și excluziune socială era de 35,8%. Un procent uriaș, care va crește exponențial, dacă nu vom adopta urgent măsuri ferme pentru protejarea populației în fața scumpirilor, atât la energie, cât și la alimente, medicamente și carburanți.

Nu ne putem mulțumi cu sfaturi deconectate de realitate, precum îndemnuri la neplata facturilor, acțiuni care ar avea efecte negative tot asupra consumatorilor finali. Nu așa face un stat responsabil. E nevoie de măsuri ferme și sustenabile, și de reforme structurale bazate pe realitățile economice și sociale, care să rezolve cauzele acestei crize uriașe care afectează însăși funcționarea societății, în ansamblu.

Îngrijorător este că rata anuală a inflației a urcat la 8,19% în luna decembrie, peste proiecția BNR de 7,5%. În contextul în care Banca Națională avertizează că inflația își va continua trendul ascendent în 2022, specialiștii PSD fac evaluări asupra impactului economic și social al măsurilor propuse de alte state, analizează toate tipurile de măsuri care pot opri inflația și creșterea prețurilor, luând în considerare modele din mai multe state europene.

Asta pentru că este important ca măsurile să aibă efect direct pentru populația afectată de scumpiri, pentru IMM-uri și marile companii, dar și pentru fermieri și industria alimentară - cei care produc alimentele și care se confruntă acum cu mari dificultăți din cauza creșterii prețurilor la energie și gaze naturale.

Pachetul social impus de PSD odată cu intrarea la Guvernare nu își poate atinge obiectivul creșterii nivelului de trai în lipsa unei viziuni mai ample, care să țină în frâu scumpirile, concomitent cu un control riguros, bazat pe lege, asupra mecanismelor de stabilire a prețurilor de către producătorii și furnizorii de energie.

Acțiunile și, mai ales, inacțiunea, au dus țara într-o situație de criză, care reclamă acum abordări și soluții extraordinare, pe care PSD nu va ezita să le ia. Reducerea TVA la 5% pentru energia electrică pentru consumatorii casnici, cu un consum lunar de până-n 300 de kwh și compensarea certificatului verde ,cogenerarea, reprezintă pași posibili și necesari, dar nu suficienți, față de gravitatea situației. Aplicarea trebuie să fie mai rapidă, poate de la 1 februarie și trebuie eliminate procedurile birocratice absurde, de tipul verificării tuturor facturilor, care doar ar frâna rezolvarea situației.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.