Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatorul Angel Tîlvăr la COSAC: 'Extinderea UE în Balcanii de Vest reprezintă o șansă istorică pentru regiune'

Angel Tilvar

Participând la Reuniunea COSAC găzduită de Slovenia, cu ocazia deținerii de către această țară a Președinției Consiliului Uniunii Europene, senatorul Angel Tîlvăr a subliniat importanța pe care țara noastră o acordă extinderii UE în Balcanii de Vest. Totodată, președintele Comisiei pentru afaceri europene din Senatul României și-a exprimat aprecierea pentru eforturile făcute în timpul președinției slovene, în ceea ce privește Parteneriatul Estic, întărirea relației transatlantice precum și în desfășurarea unui proces credibil de extindere a UE, într-un context de volatilitate politică crescută în regiune.

În același timp, candidații la extindere trebuie motivați pentru afirmarea opțiunilor strategice pro-europene, în paralel cu încurajarea reformelor care să garanteze împărtășirea aceluiași sistem de valori cu al celorlalte țări membre UE. Accederea la UE trebuie bazată pe îndeplinirea criteriilor agreate, în special în domeniile fundamentale. Acest lucru este absolut necesar și reprezintă baza unei extinderi bazate pe modernizare și progres. Merită salutată reafirmarea în Pachetul de extindere 2021 a evaluării pozitive și a recomandărilor în ceea ce privește începerea efectivă a negocierilor care vizează Albania și Macedonia de Nord și organizarea primei Conferințe Interguvernamentale până la finalul acestui an. Aceste subiecte au fost și pe agenda discuțiilor pe care demnitarul român le-a avut cu ocazia primirii ambasadorilor Albaniei și Macedoniei de Nord, la București, anul acesta.

Un dialog constructiv ajută la identificarea celor mai bune soluții și a unui consens care să deblocheze situațiile aflate în divergență. Totodată, Planul Economic de Investiții anunțat pentru regiune, deschide noi oportunități pentru o revenire economică pe termen lung, pentru economia verde și tranziția digitală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.