Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatorul Angel Tîlvăr: `Scăderea puterii de cumpărare are legătură directă cu creșterea prețurilor la energie`

Angel TÎLVĂR

Începând cu septembrie 2021, puterea de cumpărare a românilor se află pe un trend descendent, un efect dezastruos al liberalizării fără noimă a pieței de energie. Acest lucru este confirmat și de specialiști, care estimează că aproximativ 80% din creșterile de preț la produse și servicii sunt cauzate de scumpirea masivă a energiei electrice și a gazelor, la care se adaugă inflația.

Deși câștigul salarial mediu brut din decembrie 2021, potrivit INS, a fost de 6.327 lei, cu 6,4% mai mult față de luna precedentă, deși câștigul salarial mediu nominal net s-a mărit cu 234 lei, adică tot cu 6,4%, până la 3.879 lei, puterea de cumpărare a scăzut pentru a patra lună consecutivă.

Este imposibil să ne imaginăm că putem ieși din acest context care duce la degradarea galopantă a vieții de zi cu zi, fără măsuri excepționale, care să frâneze scumpirile din energie. Pentru asta, responsabilul politic al domeniului energiei, ministrul energiei, trebuie să pună în prim plan interesul oamenilor de rând și al antreprenorilor, întrucât, toate aceste scumpiri sunt devastatoare pentru salariații cu venituri mici și medii, pensionari și familiile tinere, care pur și simplu ajung să nu mai poată face față cheltuielilor, dar și pentru românii care se văd puși în situația să-și închidă afacerile.

Greu de imaginat că, fără măsuri ferme, vor putea fi compensate creșterile de 60,99% la gaze, 24,45% la combustibili, 25,7% la ulei sau 10,99% la pâine. Multiplele crize actuale trebuie atenuate și rezolvate cât mai curând posibil. De altfel, acesta este singurul motiv pentru care PSD a și intrat la guvernare. Și tocmai de aceea PSD susține că orice soluție posibilă, inclusiv reglementarea, dacă poate îmbunătăți situația populației și economiei, trebuie aplicată. Poziția PSD rămâne neschimbată: până nu se acționează asupra cauzei fundamentale, respectiv prețul scăpat de sub orice control al energiei, inflația nu va fi domolită și toate celelalte prețuri vor continua să crească, cu repercusiuni pentru populație și pentru economie.

Pe termen mediu, reglementarea prețului energiei - pe termen limitat, măcar un an - ar trata și cauza, în timp ce plafonarea/compensarea, indiferent de ajustările care vor mai avea loc, se pot adresa doar efectelor imediate. Desigur soluțiile tehnice trebuie să vină, fără dubiu, din direcția Ministerului Energiei, în strânsă colaborare cu reglementatorul ANRE. Comisiile de specialitate din Parlament sunt, cred eu, deschise să discute orice soluție care garantează menținerea puterii de cumpărare a oamenilor și reducerea riscului de a arunca în sărăcie categorii sociale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.