Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatorul liberal Florin Cîțu: 'Dragnea subordonează politic BNR! În primul rând, trebuie să nu uităm: PSD+ALDE mint, mint, mint'

Senatorul liberal Florin Cîțu a scris, luni, pe Facebook, că prin taxa pe activele financiare, coaliția de guvernare intenționează să își subordoneze Banca Națională a României (BNR), nu băncile comerciale, potrivit mediafax.

Citește și: S-a aflat! Câți bani a încasat statul din taxa clawback în doar câteva luni

„Dragnea subordonează politic BNR! În primul rând, trebuie să nu uităm: PSD+ALDE mint, mint, mint. De doi ani de zile spun că nu introduc taxe și de doi ani de zile introduc taxe și accize. Dar fac mai mult de atât. Acum dau asaltul final la BNR! Taxa pe activele financiare ale băncilor are un singur scop - să subordoneze politic BNR! Dragnea, Vâlcov, Teodorovici nu țintesc sistemul bancar. Ei vor să pună botniță BNR. Puteau foarte ușor să taxeze activele. Dar au legat taxa de nivelul ROBOR cu un scop clar. Cei trei analfabeți economici vor să anuleze deciziile de politică monetară”, a scris, luni, Florin Cîțu, senator din partea PNL, pe pagina sa de Facebook.

Taxa pe activele financiare ale băncilor a fost introdusă de la începutul acestui an, prin OUG nr. 114/2018. Băncile sunt taxate cu o cotă între 0,1% și 0,5% pentru fiecare pas de 0,5 puncte procentuale peste media ROBOR trimestrială pentru 3 luni și 6 luni de peste 2%.

„BNR are trei dobânzi cu care lucrează: rata de depozit = 1,5% < rata de politică monetară = 2,5% < rata Lombard 3,5%. Plafonul impus de PSD+ALDE pentru ROBOR este de 2%. Sub nivelul dobânzii de politică monetară. Nu întru aici în detalii. Cei trei analfabeți economici cred că plafonând ROBOR la 2%, nu va conta cât va crește dobânda de politică monetară în viitor”, a mai scris Cîțu.

Rata dobânzii de politică monetară este de 2,5%, începând din 8 mai 2018, când a fost crescută de la 2%, cât a fost stabilită în februarie 2018. În ianuarie anul trecut, BNR a crescut rata dobânzii de politică monetară la 2%, de la 1,75%, cât fusese stabilită începând cu 7 mai 2015, pe fondul creșterii inflației și a indicelui ROBOR.

„Și mai simplu, vor să bage sub preș dezastrul din econmie. Eu nu cred că sunt atât de proști încât să nu știe că nu poți să controlezi piață. Încerci să controlezi o piață reglementată și apare altă nereglementată. Țintă este independența BNR. Iar în aceste zile asistăm la al doilea val dintr-un plan pus la punct încă din 2016 de subordonare politică a BNR! Domnule Tăriceanu, dumneavoastră sunteți de acord cu aceste taxe și subordonarea politică a BNR? #LuamRomaniaInapoi #RomaniaLiberala #RomaniiTrebuieSaStie”, a concluzionat Cîțu.

Marți, Consiliul de Administrație al BNR se întâlnește pentru prima ședință de politică monetară din acest an. Economiștii nu se așteaptă să decidă majorarea sau scăderea dobânzii de politică monetară, pe fondul stabilizării inflației în ținta Băncii centrale de 1,5-3,5%. Cele mai recente date, cele din noiembrie 2018, indică o rată anuală a inflației de 3,4%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.