Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatorul Marcel Vela îi cere ministrului Apărării Naţionale să închidă 'un scandal gratuit și păgubos pentru țară'

www.aktual24.ro
Gabriel Leș MApN

Senatorul PNL de Caraş-Severin, Ion Marcel Vela, a cerut ieri printr-o scrisoare deschisă ministrului Apărării Naţionale, Gabriel Beniamin Leș, să închidă „un scandal gratuit și păgubos pentru țară“, relatează expressdebanat.ro.

Arătând că, până la începutul acestui nou an, Armata României a fost printre puținele instituții neatinse de epidemia distructivă care bântuie unele partide din politica românească de după Decembrie 1989, senatorul Marcel Vela îi transmite ministrului Apărării că a reușit să decredibilizeze și această instituție. „Vă atrag atenția, cu prea multă bunăvoire, că intrați în jocuri periculoase ca politician PSD și este păcat în primul rând pentru România“, îi spune Vela ministrului Gabriel Leş.

„Epurările din armată nu le-a inventat PSD și nici nu-și au originea doar în Carpații mioritici, văzând și ce se întâmplă în țări din apropierea României, cum ar fi Turcia lui Erdogan. Dar văd că acum, la începutul anului 2019, epurarea militară a ajuns la rang de artă, niciodată lovitura nefiind atât de bine țintită doar într-un singur general, cu un efect așa dezastros asupra întregii armate“, subliniază senatorul liberal.

Parlamentarul cărăşean face trimitere la disputa dintre PSD şi preşedintele Klaus Iohannis pe tema şefiei Statului Major al Apărării: „am aflat cu stupoare că ați contestat acum două zile, prin plângere prealabilă la Administrația Prezidențială, Decretul nr. 1331 din 28 Decembrie prin care se prelungește cu un an mandatul Șefului Statului Major al Apărării, domnul general Nicolae Ciucă“.

Subliniind că România se află în NATO și pentru că, în 2002, primul batalion românesc „26 Infanterie Scorpionii Roșii” care a intrat în coaliţia din Afghanistan l-a avut la comandă pe maiorul Nicolae Ionel Ciucă, Marcel Vela spune că „mascarada asta cu plângerea din 8 ianuarie depusă de… Ministerul Apărării Naționale împotriva propriului său Șef de Stat Major, militarul cu cel mai mare grad și funcție din Armată, va intra în Cartea Recordurilor (negative), sau în clasamentul lucrurilor trăsnite“.

Citește și: AVERTISMENT din partea SUA în ziua în care România a preluat preşedinţia Consiliului UE: Continuăm să cerem respingerea oricăror propuneri de amnistie

Vela aminteşte că şeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, tocmai a participat la Bruxelles, miercuri, 9 ianuarie, la ceremonia de preluare a mandatului Președinției Consiliului European, la nivelul Comitetului militar al Uniunii Europene (EUMC). „Adică, în timp ce generalul nostru preia comanda în Europa, politicul din România (nu teroriștii, nu jihadiștii, nu armate din țări ostile, nu mercenari sau alte forțe oculte) dorește să-l compromită în fața altor generali ai lumii. Dacă nu aș fi trist sau preocupat, aș spune că este o situație hilară. Hilară, pentru că o plângere prealabilă în contencios administrativ, iar mai apoi judecarea ei în instanța de profil durează mai mult de 11 luni, cât mai este mandatul Șefului Statului Major, sau, oricum, cel puțin șase luni, timp în care, oficial, Generalul României Nicolae Ciucă trebuie să reprezinte cu demnitate Europa. Și, nici măcar de palmares politic nu este cazul, pentru că, până la urmă, veți pierde procesul în instanța de contencios, iar cariera Dumneavostră va fi legată ireversibil de această acțiune“.

Cu alte cuvinte, traduce acelaşi Vela, ministrul actual de război bagă Armata la începutul anului 2019 într-un război în care nu știe dacă el va câștiga, dar sigur știe că România va pierde. „Din păcate pentru România, Armata și Ministru, timpul nu mai poate fi dat înapoi. Iar acel ministru nu mai poate conduce armata țării niciodată și trebuie să-și prezinte demisia de onoare“, consideră senatorul de Caraş-Severin.

Marcel Vela intră apoi în sfera speculaţiilor, spunând că gravitatea unei astfel de situații va face ca mulți români să-și pună și altfel de întrebări. Şi liberalul dă trei exemple… auzite de el personal: 1) Nu cumva această tentativă de îndepărtare a generalului Ciucă se face la ordinul altor interese?; 2) Armata Română, respectată și apreciată până acum la nivel mondial, va ajunge într-o situaţie periculoasă pentru că cineva tocmai asta își dorește?; 3) Cine ne învrăjbește pe români contra români, miniștri contra generali, ca să ne poată da exemplu, tocmai acum, că Armata României este un partener neserios şi nestatornic, impredictibil şi vulnerabil?

În concluzie, mai scrie fostul preşedinte al Comisiei de Apărare din Senat, Ion Marcel Vela, „ca român și ca liberal, vă somez să opriți urgent această acțiune care afectează grav Statul Major al Armatei României și să vă retrageți ciudata plângere prealabilă, închizând astfel, elegant și decent, un scandal gratuit și păgubos pentru țară“.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.