Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatorul PNL Ion Marcel Vela: 'PSD şi ALDE au falsificat datele din buget. Din această cauză, România, în 2019, riscă să intre în recesiune'

R Street Institute
deficit economie buget

Senatorul PNL Ion Marcel Vela a declarat joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Reşiţa, că România riscă, în acest an, să intre în recesiune, fapt pentru care solicită coaliţiei de guvernare să regândească bugetul, pe baze reale, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Alimentele noastre, pline de pesticide! Semnal de alarmă tras de Comisia Europeană

"Având în vedere faptul că săptămâna viitoare va fi reanalizat bugetul în Parlamentul României, iar pentru a nu fi reactivi după ce bugetul va fi introdus în plenul comun al celor două Camere spre dezbatere şi aprobare, doresc să atragem atenţia asupra faptului că PSD şi ALDE au falsificat datele din buget. Din această cauză, România, în 2019, riscă să intre în recesiune. Parlamentarii PNL vor susţine, săptămâna viitoare, ca bugetul să fie reaşezat pe baza corecte şi reale, pentru că, dacă nu garantezi realitatea veniturilor din buget, nu garantezi nici realitatea cheltuielilor din buget, iar acest lucru poate face mult rău României. Fiind construit pe bani falşi, care nu există, singurii vinovaţi pentru situaţia gravă în care ne aflăm acum sunt partidele din coaliţie, care în ciuda solicitărilor repetate ale noastre de a prezenta proiectul bugetului de stat, şi chiar fiind obligaţi de lege, au amânat nepermis de mult prezentarea bugetului, care în loc să fie aprobat în 2018 pentru 2019, a fost adus în Parlament în 15 februarie anul acesta", a afirmat senatorul Marcel Vela.

Potrivit acestuia, Guvernul PSD-ALDE şi UDMR nu au nicio scuză pentru amânarea majorării alocaţiei pentru copii, de la 1 martie, deoarece există dovada clară a faptului că doresc doar să tergiverseze plata, ţinând cont de faptul că după ce a fost trecut bugetul prin Parlament, premierul Viorica Dăncilă a aprobat o Ordonanţă de Urgenţă a cărei text iniţial preciza că alocaţiile se majorează în conformitate cu amendamentul adoptat la Legea bugetului de stat, de la data de 1 martie. Numai că, spune Vela, după dezbaterea publică, textul Ordonanţei din Monitorul Oficial conţinea o propoziţie suplimentară: "Alocaţiile copiilor se majorează după promulgarea Legii bugetului de stat". Acest lucru înseamnă că, dacă bugetul va fi promulgat în luna martie, alocaţiile vor intra în plată începând cu luna aprilie, iar la copii acestea vor ajunge în luna mai, a arătat Vela.

Liberalii s-au opus prevederilor Legii bugetului, deoarece nu sunt clare unele lucruri care urmează a fi făcute în 2019, mai exact - afirmă senatorul PNL - nu se oferă resurse financiare pentru tronsoanele de autostradă Sibiu-Piteşti, autostrada Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni, apoi autostrada de centură a Bucureştiului sau drumul expres Craiova-Piteşti.

De asemenea, potrivit lui Marcel Vela, nu există prevăzute nici resursele financiare pentru spitalele regionale din Cluj, Craiova şi Iaşi, iar amendamentul PNL pentru 5% din PIB pentru educaţie a fost respins. Parlamentarul de Caraş-Severin susţine că nu se găsesc soluţii financiare pentru generalizarea învăţământului after school, pentru programul de generalizare a mesei diversificate în şcoli şi nici pentru programul profesional de învăţământ. Totodată, la capitolul medicină nu sunt prevăzute fonduri pentru prevenţie, ci doar pentru cheltuieli curente, în timp ce autorităţile locale sunt sufocate de plata cu cheltuielile sociale.

"Autorităţile locale sunt literalmente jefuite şi lăsate fără resurse financiare. Acestora li se pun în cârcă peste şapte miliarde de lei, în plus faţă de anul trecut, prin transferarea cheltuielilor sociale. Prin urmare, acest buget nu va fi nici măcar de stagnare economică, ci un buget al subdezvoltării. De aceea tragem acest semnal de alarmă, pentru ca partidele din coaliţia de guvernare să regândească bugetul pe baze reale, pe nevoile reale şi importante ale României", a subliniat senatorul liberal.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.