Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatul a adoptat 13 proiecte legislative care vizează și aprobarea investiţiei 'Autostrada Sudului', dar și modificarea Legii dialogului social

Inquam Photos - George Călin
Inquam Senat

Senatul a adoptat tacit, miercuri, în şedinţa de plen, 13 proiecte legislative care vizează, printre altele, aprobarea obiectivului de investiţii Autostrada Sudului, modificarea Legii dialogului social şi eliminarea tarifelor de trecere pentru podurile dunărene de la Giurgeni-Vadu Oii şi Feteşti-Cernavodă.

Unele dintre proiectele adoptate tacit miercuri, al căror termen pentru dezbatere şi vot în plenul Senatului s-a împlinit în perioada 24 septembrie - 9 octombrie 2020, primiseră rapoarte în comisiile de specialitate, însă actele normative vor intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, for decizional în aceste cazuri, în forma iniţiatorilor, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Gabriela Firea reacționează după declarațiile lui Tătaru și Arafat: Nu am auzit nici măcar o măsură care să vină din partea Guvernului şi care să ne garanteze limitarea răspândirii coronavirului

Cele 13 de proiecte au fost aprobate în bloc, nota pentru adoptare tacită fiind citită de preşedintele de şedinţă, Robert Cazanciuc.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii dialogului social 62/2011, iniţiată de un grup de parlamentari PSD, ALDE şi independenţi, prevede reducerea membrilor fondatori ai unui sindicat (de la 15 la cinci membri din aceeaşi unitate sau zece membri din unităţi diferite ale aceluiaşi sector de activitate), definirea mult mai largă a situaţiilor în care poate fi declanşat un conflict colectiv de muncă, acordarea dreptului altor lucrători decât a celor angajaţi cu contract individual de muncă de a constitui sau de a participa la un sindicat, protecţia liderilor sindicali şi reducerea pragului de reprezentativitate de 5% la nivel naţional atât pentru organizaţiile sindicale cât şi pentru cele patronale. Prin această propunere legislativă se instituie atât un Registrul naţional al organizaţiilor sindicale şi patronale, la Ministerul Justiţiei, în care sa fie înscrise din oficiul toate aceste entităţi juridice cât şi obligaţia de a negocia contracte colective de muncă pentru toate unităţile care au mai mult de 15 angajaţi, faţă de 21 în prezent.

Propunerea deputatului PMP Doru Coliu prevede execuţia Autostrăzii Sudului A6 Lugoj - Caransebeş - Drobeta-Turnu Severin - Craiova - Roşiori de Vede - Alexandria - Bucureşti în termen de 4 ani de la data intrării în vigoare a legii (1 ianuarie 2021). Potrivit actului normativ propus, A6 se finanţează de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor care este responsabil pentru coordonarea realizării acestei autostrăzi.

Altă propunerea legislativă, care a trecut tacit de Senat, iniţiată de un grup de deputaţi ai minorităţilor naţionale, privind abrogarea unor măsuri discriminatorii pentru locuitorii Dobrogei prevede eliminarea tarifelor de trecere pentru podurile dunărene de la Giurgeni-Vadu Oii şi Feteşti-Cernavodă. "Aplicarea tarifelor de trecere pentru podurile dunărene Giurgeni-Vadu Oii şi Feteşti-Cernavodă sunt discriminatorii şi reprezintă o dublă taxare încălcând în plus principiile europene privind egalitatea de tratament a cetăţenilor unui stat membru atât în interiorul statului membru cât şi în relaţia cu celelalte state", susţin iniţiatorii propunerii legislative în expunerea de motive actului normativ.

Citește și: Ludovic Orban reacționează după recordul COVID-19: ‘Suntem într-un moment de cumpănă. Putem opri creșterea numărului de cazuri’

Tot prin adoptare tacită a trecut şi OUG 148/2020 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat acordat producătorilor agricoli care au înfiinţat culturi în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică. Pentru a beneficia de ajutorul de stat, fermierii trebuie să reprezinte persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale sau persoane juridice, exceptând grupurile de producători. Fermierii trebuie să facă dovada printr-un proces-verbal, că peste 30% a culturii a fost calamitată. Beneficiarii trebuie să fie înscrişi în evidenteţe Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură.

De asemenea, au mai fost adoptate tacit OUG 149/2020, OUG 150/2020 şi OUG 151/2020 privind instituirea schemelor de ajutor de stat pentru susţinerea activitţăţii crescătorilor din sectorul bovin, sectorul suin şi avicol în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19.

Propunerea legislativă privind măsurile necesare pentru realizarea de operaţiuni pentru exploatarea energiei eoliene offshore, iniţiată de un grup de parlamentari preponderent PSS, a trecut tot prin adoptare tacită de Senat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.