DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Senatul a decis să sprijine financiar pe cei care angajează tineri în domeniile agricultură, acvacultură şi industrie alimentară

Inquam Photos / George Calin
Senatul Romaniei

Senatul a adoptat, luni, în unanimitate, în calitate de primă Cameră sesizată, o propunere legislativă care vizează stimularea angajării tinerilor în sectoarele agricultură, acvacultură şi industrie alimentară, în baza unui program derulat în perioada 2018 - 2020. Propunerea, iniţiată de Doina Silistru (senator PSD) şi Ioan Munteanu (deputat PSD), alături de 60 de parlamentari PSD şi ALDE, vizează acordarea unui sprijin financiar în vederea angajării tinerilor cu vârste de până la 40 de ani pentru o perioadă de cel puţin un an. Sprijinul se acordă angajatorului pe o perioadă de 12 luni, conform Agerpres.

Forma iniţială a propunerii nu prevedea acordarea unui sprijin financiar lunar pentru angajatori, ci facilităţi fiscale, atât pentru angajator, cât şi pentru angajat. Astfel, conform unui amendament admis în Comisia pentru Agricultură, cei care fac dovada angajării a doi tineri vor beneficia de următorul sprijin lunar, pentru fiecare angajat:

* 1.000 de lei pentru angajaţii cu studii superioare de specialitate în domeniul agricol, acvacultură şi/ sau industrie alimentară

* 750 de lei pentru cei cu studii medii de specialitate, precum şi cursuri de formare profesională de scurtă durată în domeniul agricol, acvacultură şi/ sau industrie alimentară

* 500 de lei pentru persoanele fără studii.

Pentru ca angajatorul să beneficieze de acest sprijin, angajatul trebuie să nu fi beneficiat anterior de un alt sprijin la încheierea unui contract individual de muncă pentru prima angajare sau să nu fi avut încheiat un contract individual de muncă, cu acelaşi angajator, cu cel puţin 12 luni înaintea angajării prin acest program. De asemenea, angajatorii au obligaţia de a încheia contracte de muncă, cu normă întreagă, pe perioadă nedeterminată, conform Codului muncii.

Angajatorii care pot beneficia de program sunt: fermierii, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale constituite potrivit prevederilor OUG 44/2008, cooperativele agricole constituite potrivit prevederilor Legii 556/2004 şi persoanele juridice constituite în conformitate cu Legea 31/1990, precum şi alte forme de asociere, care desfăşoară activităţi în agricultură, acvacultură sau industrie alimentară. Angajatorii nu trebuie să se afle în procedură de executare silită, reorganizare judiciară, faliment, închidere operaţională, dizolvare, lichidare sau administrare specială. De asemenea, nu trebuie să aibă datorii la bugetul general consolidat şi la bugetele locale, atât pentru sediul social cât şi pentru toate punctele de lucru.

În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va elabora normele metodologice de aplicare, care vor fi aprobate prin hotărâre de guvern. Sumele necesare vor fi suportate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin direcţiile agricole judeţene. În expunerea de motive se arată că România este una dintre ţările europene cu cel mai ridicat potenţial agricol, dar se confruntă cu un randament scăzut al producţiei agricole, inclusiv ca urmare a crizei forţei de muncă. Potrivit Eurostat, dintre statele membre UE, Polonia are cea mai mare forţă de muncă angajată în sectorul agricol (1,9 milioane persoane), urmată de România (1,6 milioane persoane).

"Cu toate acestea însă, aproximativ 85% din totalul forţei de muncă din agricultură este nesalariată, lucrând pe propriile exploataţii agricole de subzistenţă. Prin contrast, ponderea medie a lucrătorilor nesalariaţi din sectorul agricol în UE este de 72%, iar în unele state chiar cu mult mai redusă (Spania - 50%, Franţa - 63,1%, Germania - 55,8%). Studiile de specialitate arată faptul că ţările cu cei mai mulţi lucrători salariaţi în agricultură sunt cele care înregistrează şi cea mai ridicată valoare adăugată brută generată la nivel de lucrător", prevede documentul.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.