Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatul american a adoptat o măsură împotriva boicotului asupra Israelului

US Senate
Senatul SUA

Senatul american a aprobat marţi cu o largă majoritate o măsură controversată menită a le permite autorităţilor publice să rupă orice legătură financiară cu companii care boicotează Israelul, dar adoptarea acestei legi în Camera Reprezentanţilor, unde majoritatea este democrată, rămâne incertă, relatează AFP preluată de Agerpres.

Prezentată de senatorul republican Marco Rubio, măsura urmăreşte "să combată" mişcarea mondială BDS (Boicot, Dezinvestiţii, Sancţiuni) care face apel la boicot economic, cultural sau ştiinţific împotriva Israelului pentru a denunţa ocupaţia israeliană asupra unor teritorii palestiniene.

Măsura ar permite "unui stat sau guvern local să adopte măsuri pentru a-şi retrage activele din capitalul entităţilor care folosesc boicoturi, dezinvestiţii (suprimarea sau reducerea investiţiilor într-un sector economic - n.r.) sau sancţiuni pentru a influenţa politicile Israelului".

Decizia face parte dintr-un proiect de lege mai larg privind "securitatea Orientului Mijlociu" care a fost votat de Senat cu 77 de voturi pentru şi 23 de voturi împotrivă.

Proiectul de lege autorizează de asemenea "o asistenţă şi transferuri de arme către Israel", lărgeşte cooperarea militară cu Iordania şi include noi sancţiuni împotriva Siriei.

Cei patru senatori democraţi candidaţi la alegerile prezidenţiale din 2020 au votat împotrivă: Elisabeth Warren, Kirsten Gillibrand, Cory Booker şi Kamala Harris.

Proiectul de lege urmează acum să fie supus votului în Camera Reprezentanţilor, unde unii democraţi se opun, invocând dreptul "constituţional" la boicot.

Printre cei care se opun sunt şi cele două femei musulmane alese în premieră în Camera Reprezentanţilor în noiembrie: americano-palestinianca Rashida Tlaib şi Ilhan Omar, fostă refugiată de origine somaleză.

Unii le acuză, în termeni uneori extrem de virulenţi, de antisemitism.

"Sora mea Rashida şi cu mine luptăm împotriva antisemitismului. Orice efort de a contrazice asta este defăimare", a scris marţi pe Twitter Ilhan Omar.

Lideri democraţi care sunt aliaţi vechi ai Israelului, ca şeful majorităţii din Camera Reprezentanţilor, Steny Hoyer, le-au apărat pe cele două alese în faţa acuzaţiilor de antisemitism, dar susţin ideea de a lupta împotriva boicotului anti-Israel, semn al unei posibile breşe în rândul democraţilor între vechile şi noile generaţii.

Doi avocaţi ai puternicei organizaţii de apărare a drepturilor civice ACLU au criticat acest text de lege la sfârşitul lunii ianuarie.

"ACLU nu ia poziţie în legătură cu boicoturile împotriva Israelului sau a oricărei alte ţări, dar apărăm de mult timp dreptul la boicot", au subliniat Brian Hauss şi Kate Ruane într-un articol.

Iar acest text de lege "ar încuraja statele (americane) să introducă legi care ar încălca acest drept fundamental", au adăugat ei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.