Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatul olandez a aprobat acordul de asociere UE-Ucraina

ucraina ue

Senatul olandez a aprobat marţi, cu 50 de voturi pentru şi 25 împotrivă, compromisul privind acordul de asociere UE-Ucraina obţinut de premierul olandez Mark Rutte la Bruxelles, un vot ce constituie una din ultimele etape înainte de ratificarea tratatului de către Uniunea Europeană, relatează AFP şi Reuters. 'Proiectul de lege a fost aprobat', a declarat la sfârşitul votului preşedintele Senatului, Ankie Broekers-Knol.

'Este vorba despre ultima etapă parlamentară', a afirmat Gert Riphagen, purtătorul de cuvânt al camerei superioare a Parlamentului. Urmează apoi 'ratificarea de către Rege şi publicarea în Monitorul Oficial' al regatului. Olanda este singurul stat membru al Uniunii Europene care nu a ratificat încă acest acord de asociere ce are drept scop consolidarea dialogului politic şi a schimburilor economice şi comerciale între UE şi Ucraina. 'Votul de astăzi din Senatul olandez transmite un semnal important din partea Olandei şi a întregii Uniuni Europene către prietenii ucraineni: locul Ucrainei este în Europa. Viitorul Ucrainei se află în Europa', a afirmat preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker într-un comunicat.

Cu ocazia unui referendum consultativ organizat la solicitarea grupurilor eurosceptice în aprilie 2016, 60% dintre olandezi au respins tratatul. În decembrie 2016, s-a ajuns la un compromis cu partenerii europeni. Textul negociat la Bruxelles prevede ca acordul de asociere să nu ofere 'o cale către aderarea la UE, nici chiar în viitor, să nu existe acces la piaţa muncii noastre, nici o cooperare în termenii apărării, nici a fondurilor' şi vizează 'în special lupta împotriva fraudei şi a corupţiei în Ucraina', a explicat atunci premierul olandez Mark Rutte, conform Agerpres. Înainte de votul din Senat, textul a fost aprobat în luna februarie de camera inferioară a Parlamentului olandez.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.