Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatul polonez votează amendamente la controversata lege privind Curtea Supremă

AP
Polonia

Camera superioară a parlamentului polonez, dominată de opoziţia centristă, a votat miercuri seară modificări la legea prezidenţială privind un aspect al sistemului de justiţie, care ar putea, potrivit acesteia, să deschidă calea deblocării fondurilor din planul european de redresare post-pandemie, scrie AFP.

Bruxellesul a dat cu câteva ore mai devreme undă verde planului polonez de 35,4 miliarde de euro, blocat de peste un an din cauza deficienţelor reproşate Varşoviei în ceea ce priveşte independenţa justiţiei, legând totodată orice plată efectivă de angajamente clare ale Poloniei în domeniu.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va merge joi la Varşovia pentru a prezenta acest planul, alături de premierul Mateusz Morawiecki şi de preşedintele Andrzej Duda, potrivit Agerpres.ro.

Printre condiţiile evocate recent de Comisia Europeană se numără în special desfiinţarea camerei disciplinare a Curţii Supreme, care nu este recunoscută de justiţia europeană, ridicarea suspendării judecătorilor care au criticat reformele justiţiei introduse de dreapta şi reforma sistemului disciplinar al judecătorilor.

Miercuri, în cursul unui vot, Senatul a propus aproape 30 de amendamente la legea relativă la camera disciplinară în cauză, considerând că acest text votat săptămâna trecută de majoritatea naţionalist-populistă "nu este bun la nimic" şi nu îndeplineşte condiţiile puse de Bruxelles, potrivit preşedintelui Senatului, Tomasz Grodzki (opoziţie).

Senatul a votat mai ales anularea tuturor hotărârilor luate de controversata cameră de disciplină, excluderea de la Curtea Supremă a judecătorilor care au făcut parte din aceasta şi repunerea în funcţiile lor a judecătorilor suspendaţi de această cameră.

Textul amendat va reveni acum în camera inferioară care trebuie să-l reexamineze şi care poate aproba sau aboli propunerile Senatului, urmând ca apoi să aştepte semnătura preşedintelui.

Şeful statului este autorul originalei legi foarte controversate privind camera de disciplină şi al textului dezbătut în prezent în parlament.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.