Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatul SUA îl confirmă pe Wilbur Ross ca ministru al comerţului

CNBC.com
Wilbur Ross

Senatul Statelor Unite a confirmat luni, cu 72 de voturi pentru şi 27 împotrivă, numirea lui Wilbur Ross în fruntea Departamentului Comerţului, transmite Reuters preluat de agerpres

Ross a beneficiat de sprijin şi din partea a 19 senatori din minoritatea democrată şi a unui independent. Una din explicaţii, potrivit Reuters, este susţinerea din partea sindicatului United Steelworkers, care răsplăteşte roul său în eforturile de restructurare a industriei siderurgice falimentare, la începutul anilor 2000. 

Investitorul miliardar, în vârstă de 79 de ani, a fost numit de preşedintele Donald Trump cu mandatul de a renegocia tratatul de liber schimb între SUA, Canada şi Mexic (NAFTA), în vigoare de 23 de ani. El este creditat, potrivit Reuters, cu multă influenţă asupra preşedintelui, pe linia opoziţiei la tratatele comerciale multilaterale, cum ar fi cel trans-Pacific, din care Statele Unite s-au retras deja. De asemenea, sunt cunoscute criticile sale vehemente la adresa practicilor comerciale ale Chinei. 

În echipa economică a lui Trump, Ross îi va avea ca parteneri pe secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, şi pe Gary Cohn, director al Consiliului Economic Naţional de la Casa Albă. El ar putea reprezenta, după unele opinii citate de Reuters, o contrapondere pentru Peter Navarro, un profesor de economie numit la conducerea Consiliului Naţional pentru Comerţ, înfiinţat de noul preşedinte. 

Navarro a pledat pentru un tarif de 45% asupra tuturor importurilor din China, cu care Trump a ameninţat în timpul campaniei sale electorale. În schimb, la audierea în Senat înaintea confirmării, Ross a minimalizat şansele unui război comercial cu Beijingul, deşi a afirmat că economia chineză este "cea mai protecţionistă", printre cele ale ţărilor mari. 

Ideea principală a administraţiei Trump în materie de comerţ internaţional este reducerea deficitelor şi readucerea de locuri de muncă în Statele Unite. Din acest punct de vedere, Wilbur Ross este caracterizat de adversarii săi ca un investitor "rapace", care a desfiinţat locuri de muncă. Reuters estima luna trecută că firmele lui Ross au externalizat din SUA aproximativ 2700 de locuri de muncă, începând din 2004.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.