DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

SENTINȚĂ în cazul extremiștilor Szocs Zoltan şi Beke Istvan: Închisoare cu EXECUTARE

Beke Istvan

Extremiştii Szocs Zoltan şi Beke Istvan, lideri ai grupării "Mişcarea de Tineret 64 de Comitate" (HVIM) din Transilvania, au fost condamnaţi vineri de Curtea de Apel Bucureşti la 10 luni şi 8 zile, respectiv 11 luni şi 6 zile închisoare cu executare, în dosarul în care sunt acuzaţi că intenţionau să detoneze un dispozitiv exploziv improvizat la manifestările de 1 Decembrie 2015 de la Târgu Secuiesc.

Cei doi au fost trimişi în judecată de DIICOT pentru instigare la infracţiunea de atentat contra unei colectivităţi, săvârşită în condiţiile Legii nr.535/2004 - privind prevenirea şi combaterea terorismului şi instigare la infracţiunea de nerespectarea regimului materiilor explozive.

Instanţa a schimbat încadrarea juridică din instigare la infracţiunea de atentat contra unei colectivităţi în tentativă la acţiuni împotriva ordinii constituţionale, pentru care Szocs Zoltan şi Beke Istvan au fost achitaţi de judecători.

De asemenea, magistraţii au schimbat încadrarea juridică din nerespectarea regimului materiilor explozive în folosirea materialelor pirotehnice fără drept, pentru care Szocs Zoltan a primit 10 luni şi 8 zile închisoare, iar Beke Istvan - 11 luni şi 6 zile, ambele cu executare.

Instanţa a constatat însă că pedepsele au fost deja executate de către cei doi, în perioada în care au stat în arest preventiv şi arest la domiciliu.

Judecătorii au mai dispus confiscarea de la Beke Istvan a materialelor pirotehnice găsite la locuinţa lui de procurorii DIICOT, cei doi fiind obligaţi să achite şi câte 10.000 lei cheltuieli judiciare, anunță Agerpres.

Citește și: CSM taie în carne vie: Un judecător de la Curtea de Apel București, SUSPENDAT din funcție

Szocs Zoltan şi Beke Istvan au fost trimişi în judecată de DIICOT pe 19 mai 2016, fiind acuzaţi de instigare la infracţiunea de atentat contra unei colectivităţi, săvârşită în condiţiile Legii nr.535/2004 - privind prevenirea şi combaterea terorismului; instigare la infracţiunea de nerespectarea regimului materiilor explozive.

Prin actul de sesizare s-a reţinut că, începând cu anul 2014, pe teritoriul României a fost semnalată preocuparea unor cetăţeni străini şi cu dublă cetăţenie pentru alimentarea interesului membrilor extensiei în România a structurii naţionalist-extremiste ungare "Mişcarea de Tineret 64 de Comitate" - HVIM pentru dezvoltarea propriilor abilităţi fizice, în vederea iniţierii de acţiuni violente care să conducă la materializarea obiectivelor autonomiste şi revizioniste promovate prin mesaj public de membrii respectivei organizaţii iredentiste (refacerea "Ungariei Mari").

Astfel, la data de 10 octombrie 2015, în cadrul unei şedinţe la care au participat membrii organizaţiilor locale ale extensiilor în România ale HVIM Ungaria, Szocs Zoltan, care era preşedinte al HVIM Transilvania, i-a trasat lui Beke Istvan, preşedinte al organizaţiei Târgu Secuiesc a HVIM Transilvania, sarcina de a confecţiona un dispozitiv exploziv improvizat pe care să-l detoneze în public, în oraşul Târgu Secuiesc, în data de 1 decembrie 2015, în timpul manifestaţiilor prilejuite de sărbătorirea de către etnicii români a Zilei Naţionale a României.

DIICOT arată că Szocs Zoltan l-a determinat pe Beke Istvan să-şi asume în faţa şefului ierarhic pe linie de organizaţie HVIM executarea acţiunii ordonate, în realizarea căreia ulterior acesta a efectuat demersuri de procurare a mijloacelor şi instrumentelor necesare confecţionării unui astfel de dispozitiv.

Procurorii notează că, pe parcursul respectivei întâlniri, s-a convenit ca dispozitivul să fie realizat de Beke Istvan, care se pricepe la electronică, prin utilizarea unui fitil care "ar face să se aprindă cel puţin 3 - 4 petarde simultan" şi că mai trebuie "doar o baterie". Dispozitivul urma să fie detonat de la distanţă, prin intermediul unui telefon mobil.

Ca loc de amplasare a dispozitivului a fost propus perimetrul din zona în care se află statuia lui Gabor Aron, unul dintre participanţii la întâlnire propunând ca acesta să fie aşezat într-un coş de gunoi din centrul localităţii, situat pe traseul de deplasare a paradei militare.

În aceeaşi zi, Beke Istvan a fost reţinut de procurori şi arestat preventiv. Ulterior, procurorii au extins cercetările în acest dosar şi l-au reţinut şi pe Szocs Zoltan, care, de asemenea, a fost arestat.

Anchetatorii au descoperit că Beke Istvan este administratorul SC B.I.A. Electronic SRL, cu sediul în Târgu Secuiesc, judeţul Covasna, şi că folosea un teren situat pe raza localităţii Estelnic, unde are amenajat un poligon de airsoft.

La percheziţiile efectuate la reşedinţele lui Beke Istvan, procurorii au găsit 195 de dispozitive explozive clasa articole pirotehnice categoria a III-a cod FP3, dintr-un total de 400 de bucăţi achiziţionate cu încălcarea legii; materii explozive - clasa articole pirotehnice categoria a II-a cu fum alb; dispozitiv de iniţiere şi temporizare a impulsurilor electrice de 12 V.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

De asemenea, Curtea de Apel Bucureşti a decis vineri că gruparea "Mişcarea de Tineret 64 de Comitate" (HVIM) din Transilvania are un caracter fascist, xenofob şi rasist.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.