Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sentință de referinţă pentru şoferi: cât de închisă poate să fie folia neagră de pe geamuri sau stopuri la mașină

Radu Pop
profit.ro
geam folie neagră

Un ieşean şi-a câştigat dreptul de a circula cu folie neagră pe geamurile maşinii şi cu stopuri închise la culoare, informează ziaruldeiasi.ro.

Şoferul fusese transformat în pieton de poliţişti pentru că ar fi încălcat normele rutiere în domeniu. Pe parcursul a două procese, a reuşit să obţină anularea sancţiunii.

Cum a început totul?

A.C.D. a fost oprit de poliţişti în primăvara anului trecut când se afla la volanul unui Volkswagen. Poliţiştii au constatat că automobilul avea aplicată o folie neagră pe geamurile laterale din faţă şi că stopurile fuseseră tratate chimic, aşa cum au consemnat în procesul-verbal. La momentul respectiv, A.C.D. a menţionat la rubrica „obiecţiuni”, că nu tratase triplele în niciun fel. Totuşi, el a fost sancţionat contravenţional cu o amendă de 870 lei şi i s-a reţinut certificatul de înmatriculare al maşinii. Nemulţumit de decizia poliţiştilor, A.C.D. s-a adresat instanţei.

Ce spune legea?

Conform legii, nu este permisă diminuarea transparenţei geamurilor aflate în câmpul de vizibilitate principal, respectiv parbrizul, luneta şi geamurile laterale faţă, dacă acest lucru duce la căderea semnificativă a vizibilităţii. Concret, transparenţa minimă pentru câmpul vizual principal trebuie să fie de 75%, iar pentru restul geamurilor, de 70%.

Acesta a fost şi principalul argument invocat de A.C.D. în favoarea sa. Folia aplicată pe geamurile laterale asigura o transparenţă de 88%, conform declaraţiei de conformitate emisă de service-ul care le montase, deci respectau normele. În privinţa stopurilor, A.C.D. a explicat că acestea nu mai erau cele originale. Le schimbase cu altele, de culoare mai închisă într-adevăr, dar şi acestea purtau sigla E-mark, care atestă conformitatea cu normele europene.

Ce au decis magistrații

Magistraţii Judecătoriei au fost de acord cu prima parte a argumentaţiei, cea referitoare la folie. În privinţa stopurilor, ei au apreciat însă că, deşi ele erau marcate cu sigla E-mark, acest lucru nu însemna că erau în regulă, mai ales că A.C.D. recunoscuse că erau mai întunecate.

Judecătorii au dispus anularea parţială a procesului-verbal, înlocuind amenda cu un avertisment şi obligând Poliţia să-i returneze certificatul de înmatriculare.

Soluţia judecătorilor nu a fost acceptată de A.C.D., care a atacat-o cu apel. În faţa Tribunalului, el şi-a reluat argumentaţia, subliniind că nu tratase chimic stopurile. De această dată, el a avut câştig de cauză.

Magistraţii Tribunalului au considerat că fapta de care fusese acuzat şoferul era inexistentă. El nu fusese sancţionat pentru că stopurile erau mai întunecate, ci pentru că ele fuseseră tratate chimic. Or, Poliţia nu demonstrase în niciun fel aceasta. Apelul lui A.C.D. a fot admis, iar procesul-verbal, anulat în întregime.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.