Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sentință în Belarus: Iubita rusoaică a jurnalistului Roman Protasevici, pentru care Lukaşenko a deturnat un avion, condamnată la închisoare

Sofia Sapega

Un tribunal belarus a condamnat-o vineri pe Sofia Sapega, iubita jurnalistului Roman Protasevici, la 6 ani de închisoare pentru „incitare la ură socială”. Cei doi l-au determinat pe preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko să deturneze un avion.

Declarația a fost făcută, conform Reuters, de către grupul de apărare a drepturilor Vyasna.

Rusoaica în vârstă de 24 de ani zbura alături de iubitul ei, Roman Protasevici, un blogger dizident care îl critică pe liderul belarus Alexander Lukașenko, pe un zbor Ryanair de la Atena la Vilnius în mai 2021, când aeronava a fost deturnată la Minsk de către autoritățile belaruse.

Belarusul a declarat atunci că a ordonat aterizarea avionului în urma unui pont anonim potrivit căruia la bord se afla o bombă. Amenințarea cu bombă s-a dovedit a fi falsă, iar Protasevici și Sapega au fost imediat reținuți.

Deturnarea unui zbor comercial pentru a-i reține pe cei doi a stârnit indignarea internațională și a determinat Uniunea Europeană și Statele Unite să impună mai multe sancțiuni împotriva Belarusului.

Protasevich, acuzat că s-ar afla în spatele protestelor care au urmat alegerilor prezidențiale din august trecut, nu a fost încă judecat, iar stadiul anchetei împotriva sa este neclar.

Opoziția și comunitatea internațională spun că alegerile au fost fraudate masiv de Lukașenko, motiv pentru care zeci de mii de oameni au ieșit în stradă zilnic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.