Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Separatiștii catalani au ajuns la un acord: Vor să facă un Guvern în exil, în Belgia, condus de Carles Puigdemont şi un nou referendum

www.irishtimes.com
referendum Catalonia

Principalele partide separatiste din Catalonia intenţionează să organizeze un nou referendum asupra unei viitoare Constituţii a 'Republicii catalane', relevă un acord consultat joi de AFP.

Aceste partide mai propun şi crearea unei structuri guvernamentale paralele care să-şi desfăşoare activitatea din Belgia şi să fie condusă de Carles Puigdemont, fostul lider catalan care a fugit în această ţară pentru a nu fi arestat după tentativa eşuată de proclamare a independenţei Cataloniei în octombrie 2017, scrie agerpres.ro.

Citește și: Lipsa imunoglobulinei a dat peste cap sistemul: Ce va face Ministerul Sănătății – Au nevoie de donatori

Această structură paralelă este prezentată sub denumirea de 'Spaţiu liber în exil', o entitate 'de drept privat' prezidată de Carles Puigdemont. Rolul ei va fi de a 'favoriza internaţionalizarea cauzei independenţei Cataloniei' şi de a se 'avansa către crearea Republicii catalane' în coordonare cu guvernul regional de la Barcelona.

Acordul, rezultat după săptămâni de negocieri între cele două principale partide catalane, 'Împreună pentru Catalonia' al lui Puigdemont şi 'Stânga Republicană a Cataloniei', încă aşteaptă să fie validat şi de 'Candidatura Unităţii Populare', un mic partid separatist de extremă stânga.

Citește și: Mii de șoferi sunt vizați: Cum vor recupera banii pe timbrul de mediu în 2018

Documentul prevede lansarea unui proces participativ care să definească ce ar trebui să devină Catalonia şi să conducă în final la 'propunerea unei viitoare Constituţii a Republicii catalane'. Ultima etapă a acestui proces ar fi un referendum la care cetăţenii să se pronunţe pentru fiecare paragraf, consultare care în mod previzibil va fi declarată ilegală de autorităţile de la Madrid, la fel cum s-a întâmplat cu referendumul catalan pentru autodeterminare din 1 octombrie, marcat de intervenţii în forţă ale poliţiei pentru a împiedica desfăşurarea lui.

Separatiştii catalani au obţinut din nou majoritatea în legislativul regional la alegerile anticipate din 21 decembrie, dar încă nu au reuşit să se înţeleagă asupra învestirii unui nou executiv pentru această regiune autonomă, plasată sub tutelă de Madrid după tentativa de secesiune.

Citește și: DNA îi dă o lovitură năucitoare lui Ludovic Orban! De ce îl acuza acum

Luni este programată şedinţa de învestire a noului preşedinte al guvernului regional, însă desfăşurarea acesteia este incertă, întrucât singurul candidat, Jordi Sanchez, se află în arest şi este puţin probabil ca autorităţile de la Madrid să-i permită să părăsească închisoarea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.