Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Serbia a anunțat că primeşte gaze naturale ruseşti via Bulgaria în regim normal

citysmart.media
steag Serbia steag

Serbia primeşte gaze naturale ruseşti via Bulgaria în regim normal, în pofida faptului că grupul rus Gazprom a oprit livrările către Bulgaria, a declarat miercuri ministrul Energiei din Serbia, Zorana Mihajlovic, informează Reuters.

Începând de miercuri, Rusia a oprit livrările de gaze naturale spre Polonia şi Bulgaria, pe motiv că cele două ţări nu au reuşit să plătească în ruble factura pentru gazele naturale livrate, acesta fiind cel mai dură răspuns de până acum al Kremlinului la sancţiunile impuse de Occident în urma invadării Ucrainei.

"Primim gaze naturale, în regim normal, via conducta Balkans Stream, în conformitate cu cantităţile convenite de şase milioane metri cubi", a informat Zorana Mihajlovic într-un comunicat de presă. "Utilizăm zilnic aproximativ 4,6 milioane metri cubi, ceea ce înseamnă că avem suficiente cantităţi pentru a ne acoperi necesităţile", a adăugat oficialul sârb.

Bulgaria transportă gaze naturale ruseşti din Turcia spre Serbia, via o prelungire a gazoductului Turk Stream, iar din Serbia gazele ruseşti ajung mai departe până în Ungaria.

Mihajlovic a precizat că Serbia, ţară care importă din Rusia aproape tot necesarul de gaze, analizează mai multe opţiuni în eventualitatea unor întreruperi în aprovizionare. Serbia a refuzat să impună sancţiuni Rusiei, aliatul său tradiţional.

Una dintre opţiunile Serbiei este să recurgă la rezervele sale de gaze pe care le are la depozitul de gaze de la Banatski Dvor, facilitate la care pachetul majoritar de acţiuni este controlat de grupul rus Gazprom, iar aceste rezerve de gaze sunt suficiente pentru a acoperi consumul Serbiei timp de 21 de zile. La acestea ar putea să se adauge şi rezervele ruseşti de gaze depozitate la Banatski Dvor, care ar acoperi consumul Serbiei pentru alte 22 de zile, a subliniat Zorana Mihajlovic, potrivit Agerpres.ro.

O altă opţiune este acea de a începe să înlocuiască gazele naturale cu alte surse de energie, precum ţiţeiul brut, dacă situaţia o va impune.

De asemenea, Serbia ar putea lua în considerare varianta închirierii unei facilităţi de depozitare din afara ţării, de exemplu din Ungaria, şi ar putea analiza varianta de a cumpăra gaze naturale la comun cu Europa, a spus Mihajlovic. Potrivit ministrului Energiei, Serbia ar putea prelungi actualul contract cu Gazprom până la finele anului, în loc să încerce să obţină un nou contract pe termen lung. "Trebuie să asigurăm securitatea energetică în toate modalităţile posibile pentru că fiecare ţară are grijă de ea însăşi în acest moment", a spus Zorana Mihajlovic.

Ţările vecine Bosnia-Herţegovina şi Macedonia de Nord, care primesc gaze naturale ruseşti via Serbia, au anunţat şi ele că livrările lor de gaze nu au fost afectate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.