Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Serbia face un șpagat geostrategic: Negociază cumpărarea de avioane Rafale din Franţa

serbia

Serbia are în plan achiziţia de avioane multirol Rafale din Franţa, a confirmat luni preşedintele Aleksandar Vucic, experţii văzând în aceasta un semnal că Belgradul se distanţează de furnizorul şi aliatul său militar tradiţional Rusia, transmite Reuters. Cele mai recente achiziții militare sârbe sunt rachetele antitanc Kornet fabricate de ruși, echipamentele fiind livrate la începutul acestui an.

Serbia, stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană, se află sub presiunea Europei pentru a-şi reduce legăturile cu Moscova, iar la ONU a votat de trei ori împotriva Rusiei de când aceasta a lansat invazia în Ucraina. Publicaţia franceză La Tribune a scris săptămâna trecută că Serbia şi Dassault Aviation discută achiziţia a 12 avioane Rafale produse de concernul francez. 'Negociem această achiziţie de 12 avioane noi de un an şi căutăm de asemenea să cumpărăm alte 12 avioane second-hand (occidentale) dintr-o altă ţară', a spus Vucic pentru presă, citat de Reuters şi Tanjug. În 2019, Serbia a cumpărat rachete franceze sol-aer Mistral, iar în 2016 a achiziţionat elicoptere de la Airbus.

În opinia lui Milan Karagaca, de Centrul pentru politică externă de la Belgrad şi fost ataşat militar la NATO, 'faptul că avioanele sunt fabricate de Franţa ar putea semnala că Serbia (...) s-a deconectat de tehnologia militară rusească, iar politic este un semnal de apropiere de UE'.

Armata Serbiei este bazată în mare parte pe tehnologie ex-sovietică, având în dotare avioane MiG-29, elicoptere MI-35M, iar apărarea aeriană fiind compusă mai ales din sisteme de rachete şi radare ruseşti. Forţele terestre folosesc tancuri T-72 şi transportoare blindate de producţie sovietică.

Vucic a mai spus că Belgradul are în vedere achiziţia de avioane de atac pentru a le înlocui pe cele fabricate în epoca fostei Iugoslavii. 'Există trei ţări, e o mare competiţie în această privinţă', a menţionat el. Potrivit agenţiei Tanjug, Vucic a declarat şi că Serbia încearcă să cumpere drone turceşti Bayraktar. 'Într-o discuţie acum două zile, i-am solicitat drone Bayraktar preşedintelui turc Erdogan şi mi s-a promis că ni se va permite să le cumpărăm înaintea altor clienţi pentru a le include în arsenalul forţelor armate sârbe', a afirmat Vucic.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.