Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Serbia doreşte să continue relaţii echilibrate cu Occidentul, Rusia şi China, în timp ce încearcă să adere la Uniunea Europeană

Aleksandar Vucic, Facebook.com
Aleksandar Vucic

Serbia doreşte să continue să aibă relaţii echilibrate cu Occidentul, Rusia şi China, în timp ce încearcă să adere la Uniunea Europeană şi să ajungă la o rezolvare a problemei legate de Kosovo, a declarat preşedintele sârb Aleksandar Vucic într-un interviu acordat joi Reuters înaintea alegerilor parlamentare în această ţară, potrivit Agerpres.

Înainte de a adera la UE, Serbia trebuie să-şi normalizeze relaţiile cu Kosovo, fosta sa provincie cu populaţie majoritar formată din etnici albanezi, care şi-a autoproclamat independenţa în 2008, după aproape un deceniu de conflict sângeros cu Belgradul.

Independenţa Kosovo a fost recunoscută de peste 100 de ţări, între care SUA şi mare parte a statelor membre ale UE.

Dar Serbia, care vede Kosovo ca pe leagănul inseparabil al identităţii sale naţionale, i-a blocat acestuia aderarea la organizaţiile internaţionale, inclusiv ONU, cu sprijinul aliaţilor săi Rusia şi China.

Vucic - al cărui Partid Progresist sârb, de guvernământ, este favorit în sondaje în vederea alegerilor parlamentare din 21 iunie - a declarat că Serbia este pregătită să discute cu Pristina "fără un calendar" şi "cu bună credinţă", dar o recunoaştere reciprocă nu este pe ordinea de zi.

Citește și: Traian Băsescu s-a trezit cu plângere penală, după semnalul apocaliptic dat Poliției și Jandarmeriei

"Suntem pregătiţi de negocieri dar, ... fără steag alb", a declarat preşedintele sârb în interviul pentru Reuters. "Dialogul este binevenit dacă este un dialog ... în care se poate vedea ce este posibil, ce este un compromis", a adăugat el.

"Credem că este în interesul albanezilor (din Kosovo) şi al comunităţii internaţionale ... să vorbim despre circulaţia liberă a capitalurilor, a persoanelor şi serviciilor", a mai spus Vucic.

Negocierile mediate de UE între Serbia şi Kosovo, unde se află o importantă populaţie sârbă ce doreşte să fie guvernată de către Belgrad, s-au blocat în 2018 când Pristina a instituit o taxă de 100% la produsele importate din Serbia.

Eliminarea barierelor comerciale de către noul guvern din Kosovo luna aceasta deschide calea pentru reluarea convorbirilor.

Înfocat militant naţionalist în timpul războaielor din Balcani în anii 1990, Aleksandar Vucic susţine în prezent aderarea la UE. El nu se confruntă cu alegeri prezidenţiale până anul viitor şi a spus că este sigur că partidul său va acumula majoritatea voturilor la scrutinul din 21 iunie.

Opoziţia şi criticii săi l-au acuzat frecvent atât pe el personal, cât şi partidul său de autocraţie, violenţă împotriva adversarilor politici, de fraude electorale, de corupţie şi nepotism, de legături cu crima organizată, acuzaţii pe care el le neagă vehement.

Belgradul nu are intenţia să aleagă între Rusia, aliat slav şi creştin ortodox natural, UE, principalul partener comercial al Serbiei, şi China, a declarat Vucic.

China a trimis un ajutor medical şi medici în Serbia în luna martie pentru a sprijini autorităţile locale în lupta împotriva epidemiei de COVID-19, iar Belgradul evocă o "prietenie de fier" în relaţiile sale cu Beijingul. În ultimul deceniu, China i-a acordat împrumuturi în valoare de miliarde de dolari în condiţii avantajoase.

"Noi avem propria agendă, un scaun, nu două. Cum am putea noi să spunem: 'Trăiască Hong Kong şi trăiască Taiwan!', iar apoi să aşteptăm sprijinul Chinei pentru integritatea noastră teritorială (cu Kosovo) ... ca să nu mai spunem că ei sunt prietenii noştri care ne-au ajutat", a spus Vucic.

Serbia rămâne dependentă în materie de resurse energetice de Rusia, cu care cooperează şi în plan militar. Preşedintele rus Vladimir Putin a efectuat două vizite oficiale la Belgrad de la sosirea lui Vucic la putere în 2012, iar ministrul de externe rus Serghei Lavrov urmează să se deplaseze în Serbia săptămâna viitoare.

Serbia îşi continuă demersurile pentru a adera la UE, cu care a încheiat un Acord de Stabilizare şi Asociere (ASA), de preaderare, şi are statut de candidat la aderare încă din 2009, chiar dacă în prezent blocul comunitar nu prea doreşte să se extindă.

Vucic se descrie ca un "eurorealist", adăugând că aderarea la UE rămâne obiectivul strategic al Serbiei: "În afară de valorile comune, 67% din schimburile noastre comerciale sunt cu UE".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.