Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Presiuni tot mai mari asupra Serbiei ca să impună sancțiuni Rusiei: Altfel nu va avansa în negocierile de aderare la UE

citysmart.media
steag Serbia steag

Parlamentul European a adoptat cu o mare majoritate de voturi Rezoluția privind progresele Serbiei în procesul de integrare europeană, în care se exprimă sprijinul pentru aderarea Serbiei la Uniunea Europeană și se face apel ca Belgradul să adere rapid la sancțiunile pe care UE le-a impus Rusiei și Belarus, aceasta fiind o condiție pentru avansarea Serbiei spre UE, potrivit RTS, citat de Rador.

Rezoluția a fost adoptată cu 523 de voturi pentru, 78 împotrivă și 34 de abțineri.

Rezoluția exprimă sprijinul pentru "viitoarea aderare a Serbiei la UE", dar amintește că o perspectivă europeană credibilă necesită angajament în implementarea reformelor și aderarea la standardele și valorile europene.

Documentul, pe lângă referirile la instaurarea statului de drept și normalizarea relațiilor cu Pristina, include și aderarea la sancțiunile contra Rusiei, drept element esențial care stabilește dinamica avansării Serbiei în procesul de integrare europeană.

De asemenea, în Rezoluție se subliniază că de la Serbia și Kosovo se așteaptă semnarea unui acord de normalizare a relațiilor, cu caracter juridic obligatoriu și bazat pe "recunoașterea reciprocă".

Este prima dată când într-un document oficial al UE se menționează recunoașterea reciprocă ca soluție a dialogului Belgrad-Pristina. Parlamentul European reiterează apelul ca Serbia să facă pași înainte în direcția garantării libertății și independenței presei, a pluralismului mediatic și a libertății de exprimare.

Rezoluția adoptată de Parlamentul European nu are caracter juridic obligatoriu, dar prezintă liniile politice pentru un stat angajat în procesul de integrare europeană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.