Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Serbia, un partener de încredere în ceea ce privește tranzitul gazelor naturale

Pixabay
serbia

Războiul din Ucraina a avut un impact dramatic asupra securității aprovizionării cu energie, dar Ungaria și Serbia s-au ajutat reciproc în materie de securitate energetică în spiritul unei cooperări prietenești și strategice și vor continua să facă acest lucru și în viitor, a declarat marți, la Belgrad, ministrul ungar al afacerilor externe și comerțului, Péter Szijjártó, potrivit hungarytoday.hu.

Péter Szijjártó și ministrul sârb al minelor și energiei, Dubravka Djedovic, au remarcat că Serbia și Ungaria au depășit cu succes obstacolele și au reușit să își asigure aprovizionarea cu energie în acest mediu energetic extrem de incert, cauzat de război și sancțiuni.

Ministrul ungar de externe a subliniat căSerbia a fost un partener onest, de încredere și corect pentru Ungaria în ceea ce privește tranzitul de gaze naturale.

Datorită acestui fapt, Ungaria a importat anul trecut 4,8 miliarde de metri cubi de gaze naturale prin intermediul gazoductului Turkish Stream, care trece prin Serbia. În plus, Ungaria a stocat anul trecut 300 de milioane de metri cubi de gaze pentru Serbia în instalațiile sale de stocare interne.

De asemenea, Szijjártó a subliniat că diversificarea, adică includerea de noi surse, ar fi de cea mai mare importanță pentru securitatea pe termen lung a aprovizionării cu gaze naturale. Scenariul cel mai realist este posibilitatea creșterii livrărilor de gaze din Azerbaidjan, a explicat el. Cu toate acestea, pentru a transporta și utiliza gazul din Azerbaidjan, sunt necesare dezvoltări majore ale infrastructurii din regiune, cum ar fi construirea de conducte și interconectori.

Din fericire, o astfel de conexiune între Serbia și Bulgaria va fi construită în curând și, în același timp, negocierile dintre Ungaria și Azerbaidjan cu privire la un acord de achiziție de gaze pe termen lung se află într-un stadiu avansat.

Sunt avute în vedere două rute pentru furnizarea acestui gaz către Ungaria: pe de o parte, din Turcia prin Bulgaria și România, iar pe de altă parte, prin Serbia către Ungaria.

De asemenea, ministrul a precizat că se lucrează în grafic la dublarea capacității de interconectare electrică între Serbia și Ungaria până în 2028. Acest lucru va contribui la securitatea aprovizionării cu energie electrică a ambelor țări, mai ales că cele două noi unități nucleare de la centrala de la Paks sunt programate să fie puse în funcțiune din punct de vedere comercial la începutul anului 2030.

Importantul rol al Azerbaidjanului

După cum a subliniat ministrul de externe, Azerbaidjanul are un rol din ce în ce mai important în ultima vreme în aprovizionarea cu energie a Europei. Nu doar Ungaria are în vedere cooperarea cu țara din Caucazul de Sud, ci și întreaga Uniune Europeană: Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a deplasat în Azerbaidjan în ianuarie pentru a ajunge la un acord favorabil privind aprovizionarea cu energie. După întâlnirea cu președintele azer Ilham Aliyev, ea a declarat că UE dorește să se diversifice de la Rusia și să se orienteze către parteneri mai de încredere.

Unul dintre acești parteneri este Azerbaidjanul, cu care a fost semnat un memorandum de înțelegere, ceea ce a consolidat parteneriatul energetic. Ca urmare, Uniunea Europeană va dubla aprovizionarea cu gaze din Azerbaidjan și se va angaja să extindă coridorul sudic de gaze.

Între timp, Ungaria și-a ridicat recent nivelul de cooperare cu Azerbaidjanul la cel de parteneriat strategic cheie. Mai mult, în decembrie, premierul ungar Viktor Orbán, președintele azer Ilham Aliyev, premierul român Nicolae Ciuca și premierul georgian Irakli Garibashvili au semnat, la București, un acord privind construcția unui cablu submarin care să transmită energie electrică din Azerbaidjan către Europa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.