Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Serbia va cere Franţei extrădarea fostului premier kosovar

Premierul sârb Aleksandar Vucic a declarat joi că Belgradul va cere extrădarea fostului premier kosovar Ramush Haradinaj, arestat cu o zi în urmă în Franţa, după ce autorităţile sârbe emiseseră un mandat internaţional pe numele său, acuzându-l de crime de război în timpul conflictului din Kosovo, între 1998 şi 1999, transmite Tanjug, conform agerpres.

'Fireşte că vom cere' extrădarea, a afirmat Vucic într-o conferinţă de presă, precizând că Parchetul sârb deţine dovezi ample şi copleşitoare împotriva lui Haradinaj, şi că ar fi cu totul neobişnuit ca Franţa să acţioneze în virtutea unor opinii politice, nu a legii.

Citeşte şi: Patru americani de culoare, ARESTAŢI după ce s-au filmat MALTRATÂND un adolescent alb / VIDEO

Pentru autorităţile de la Belgrad, Haradinaj este un criminal de război care a jucat un rol important în mişcarea de gherilă din fosta provincie sârbă Kosovo, devenită independentă în 2008.

Poliţia de frontieră din Franţa l-a arestat miercuri chiar la sosirea pe aeroportul Basel-Mulhouse, din estul ţării, la bordul unei aeronave care decolase din Priştina.

Fost tovarăş de arme cu actualul preşedinte kosovar Hashim Thaçi, Ramush Haradinaj (48 de ani) a devenit adversarul său politic, opunându-se mai ales oricărei normalizări a relaţiilor cu Belgradul, după cum notează AFP.

Prim-ministru din decembrie 2004 până în martie 2015, el a demisionat după ce a fost inculpat de Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPIY) pentru crime împotriva civililor sârbi, dar şi a unor albanezi şi romi din Kosovo.

Ramush Haradinaj a fost achitat însă în 2012 de tribunalul de la Haga. În 2015 a fost reţinut pentru scurt timp în Slovenia şi apoi eliberat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.