Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emilia Șercan a ales să joace politic. Revine la Bode și încurcă voit plagiatul cu similitudinea (Document)

Inquam Photos / George Calin
Lucian Bode

Nu vreau să fiu asociată cu USR și nu intru în această acțiune politică – spunea Emilia Șercan în 9 octombrie 2022 atunci când fruntașii USR copiau de zor de mână la Biblioteca Națională a României teza de doctorat a lui Lucian Bode. A urmat apoi decizia Comisiei de Etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) care stabilea fără de tăgadă că NU poate fi vorba de plagiat în această speță.

Evident că Raportul UBB a tulburat multe ape și strategii așa că după aparentă acalmie, exact în zilele în care Comisia Europeană a ridicat Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) și se discută zgomotos în Europa cu privire la primirea României în Spațiul Schengen a reînceput reîncălzirea unui subiect demontat de profesioniști – mai direct, Emilia Șercan a ales să facă tocmai ce spuneam că nu vrea să facă și anume să joace într-un joc politic.

Jurnalista Emilia Şercan susţine joi, într-o postare pe pe Facebook, că a analizat teza de doctorat a ministrului de Interne iar Lucian Bode a plagiat în lucrarea de doctorat nu doar 2,95%, cât a stabilit Comisia de etică a UBB, ci cel puţin 18,5%.

content-image

Ce avem de fapt noi aici? Diferența este mare și ne putem întreba unde au greșit profesorii de la universitatea din Cluj-Napoca. La o citire atentă a cazului lesne se poate observa ca profesorii nu au greșit, în schimb Emilia Șercan încurcă termenii – confundă voit sau poate ne-voit Coeficientul de similitudine cu Plagiatul.

Hotărârea Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat a Universității Babeș- Bolyai stabilește negru pe alb și fără echivoc care sunt coeficienții de similitudine acceptați. Astfel, coeficientul de similitudine nr. 1 nu trebuie să depășească 30%. În fond... oricum ne-am raporta la speță, 18% sau 18,5% face întotdeauna mai puțin de 30%.

Și termenii sunt cât se poate de clari: Coeficient de similitudine NU este egal cu plagiat.

În orice lucrare pot apărea erori de citare care se corectează prin publicarea unei erate și ministrul a asumat public erorile semnalate și a promis public să le remedieze.

În ceea ce privește folosirea graficelor și a ilustrațiilor în cuprinsul unei teze de doctorat, citarea se face cu trimitere la sursa de unde ai preluat imaginea.

În absența unor intervenții unor profesioniști care să poată combate cu argumente ceea ce au stabilit profesorii clujeni se poate lesne concluziona ca avem a face cu o acțiune politică și nu una de demascare a unui posibil impostor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.