Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Serghei Lavrov, critici DURE la adresa Occidentului: Comportamentul este de natură să tensioneze situaţia în Balcani

lavrov

Rusia 'a încercat întotdeauna să evite confruntarea' în Balcani, în timp ce comportamentul statelor occidentale este de natură să tensioneze situaţia, a declarat ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, relatează AFP, conform agerpres.ro

Într-un interviu acordat luni agenţiei de ştiri sârbe Beta, cu două zile înainte de o vizită la Belgrad, şeful diplomaţiei ruse a criticat metoda prin care ţările din Balcani sunt forţate 'să aleagă: fie sunteţi cu Occidentul, fie sunteţi cu Rusia'. 

Candidată la Uniunea Europeană, Serbia este în acelaşi timp un aliat istoric al Rusiei, care sprijină Belgradul în refuzul acestuia de a recunoaşte independenţa Kosovo, proclamată în urmă cu zece ani. 'Discuţiile în prezent despre locul Kosovo în cadrul ONU nu au niciun sens', a mai spus Serghei Lavrov.

Ninsori și lapoviță în mai multe zone din țară: Care este prognoza meteorologilor pentru următoarele zile


El a afirmat că 'rezoluţia 1244' adoptată în 1999 de Consiliul de Securitate al ONU la sfârşitul conflictului dintre forţele armate sârbe şi rebelii albanezi din Kosovo 'rămâne în vigoare şi recunoaşte teritoriul autonom al Kosovo ca parte a Serbiei'.

Bruxellesul a avertizat că Belgradul trebuie să-şi normalizeze relaţiile cu Pristina pentru a putea adera la Uniunea Europeană.

AMENINŢARE cu BOMBĂ la Curtea de Apel! Intervenţie de URGENŢĂ a autorităţilor / FOTO


În opinia lui Serghei Lavrov, 'faptul că Uniunea Europeană cere fiecărei ţări candidate să-şi alinieze politicile externe şi de apărare' cu politicile sale, 'provine dintr-o filosofie, o mentalitate care contribuie la creşterea tensiunii în Europa'. 

'De-a lungul istoriei Balcanilor, Rusia a căutat mereu să evite orice confruntare şi să ajute popoarele din această regiune să apere interesele statelor lor, ale strămoşilor lor, precum şi rădăcinile lor spirituale, religioase şi culturale', a mai spus Serghei Lavrov. 

El a denunţat de asemenea 'politica de încercuire a Rusiei cu infrastructură militară a Alianţei' Nord-Atlantice. 'Extinderea NATO este o greşeală', a mai spus el. Muntenegru a devenit membru al NATO în 2017, în timp ce Macedonia este candidat la aderare. 

'Nicio acţiune întreprinsă în prezent de NATO nu va întări securitatea nimănui, inclusiv securitatea ţărilor balcanice', a mai spus Serghei Lavrov.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.